Od wieków znane danie i praktycznie przez wszystkich lubiane - chłodnik litewski. Nabiera on co raz więcej popularności nie tylko w sferze gastronomicznej i turystycznej.
Chłodnik litewski... doczekał się znaczka pocztowego. To pyszne danie można zjeść niemal w każdy miejscu na Litwie, a od dziś wysłać także w świat. Chłodnik znalazł się też na kartach pocztowych czy torbach na zakupy.
Tego lata ludzie nie mogą podróżować bez ograniczeń, spotykać się z przyjaciółmi z całego świata. Ale dlaczego w takim razie nie wysłać kartki z życzeniami, w dodatku ze znaczkiem pocztowym przedstawiającym kulinarny symbol Litwy.
Chłodny. Różowy. Orzeźwiający, a w dodatku zdrowy i smaczny. W Polsce bardziej do wypicia, na Litwie do zjedzenia. Potrawy z kefiru, buraków, świeżych ogórków i gotowanego jajka nie sposób pomylić z żadną inną. Historia pojawienia się chłodnika na terenach współczesnej Litwy sięga XVII wieku.
Pierwsze przepisy można znaleźć w książkach Wincenty Zawadzkiej i Krystyny Potockiej z przełomu XVIII i XIX wieku. Wzmiankę o tej zupie można też znaleźć w „Panu Tadeuszu” - Adam Mickiewicz pisze o "chołodźcu z botwiny".
Na przestrzeni stuleci chłodnik przeszedł prawdziwą kulinarną ewolucję. Ponad 90 procent zagranicznych turystów wybiera właśnie chłodnik jako pierwsze danie na Litwie.
W kraju jest ponad pół tysiąca miejsc, gdzie można go spróbować. Znajdziemy je na specjalnej mapie opracowanej przez Narodową Agencję Turystyczną.
Chłodny. Różowy. Orzeźwiający, a w dodatku zdrowy i smaczny. W Polsce bardziej do wypicia, na Litwie do zjedzenia. Potrawy z kefiru, buraków, świeżych ogórków i gotowanego jajka nie sposób pomylić z żadną inną. Historia pojawienia się chłodnika na terenach współczesnej Litwy sięga XVII wieku.
Pierwsze przepisy można znaleźć w książkach Wincenty Zawadzkiej i Krystyny Potockiej z przełomu XVIII i XIX wieku. Wzmiankę o tej zupie można też znaleźć w „Panu Tadeuszu” - Adam Mickiewicz pisze o "chołodźcu z botwiny".
Na przestrzeni stuleci chłodnik przeszedł prawdziwą kulinarną ewolucję. Ponad 90 procent zagranicznych turystów wybiera właśnie chłodnik jako pierwsze danie na Litwie.
W kraju jest ponad pół tysiąca miejsc, gdzie można go spróbować. Znajdziemy je na specjalnej mapie opracowanej przez Narodową Agencję Turystyczną.
Więcej na ten temat