Mapa lodów

Kokos, matcha, śledź - to tylko kilka nietypowych smaków, które można znaleźć w lodziarniach na Litwie. Do ich poszukiwania i degustacji zapraszają Narodowa Agencja Rozwoju Turystyki „Keliauk Lietuvoje”, czyli „Podróżuj po Litwie” oraz litewskie centra informacji turystycznej. W podróż szlakiem oryginalnych smaków można udać się z pomocą specjalnej mapy.

Do wyboru są między innymi lody o smaku wędzonej makreli, ogórków, płatków piwonii, pyłku kwiatów, kapusty, czy nawet słodu do piwa.

Gastronomia stanowi istotną część turystyki - ponad jedna piąta wydatków podróżnych jest przeznaczana na żywność.

Aby przyczynić się do promowania lokalnego ruchu turystycznego - Narodowa Agencja Rozwoju Turystycznego na Litwie stworzyła mapę lodziarni oferujących wyjątkowe smaki.

Na mapie są propozycje z 37 restauracji. Oferowanie ciekawych wrażeń gastronomicznych nie wymaga dużych inwestycji - tylko odrobinę pomysłowości, dlatego takie trasy zachęcają do odkrywania kawiarni i restauracji.

Lody dotarły do Rzeczpospolitej Obojga Narodów w XVIII wieku, stając się jednym z popularniejszych deserów. Pierwsze przepisy można znaleźć w książce kucharskiej Wojciecha Wincentego Wielądki „Kucharz doskonały ...” z 1786 roku.

Litwini zjadają średnio około siedmiu litrów lodów rocznie, czyli około półtorej porcji tygodniowo.

Największymi miłośnikami tego letniego przysmaku są mieszkańcy Nowej Zelandii, którzy rocznie zjadają prawie czterokrotnie więcej.

W Europie największą popularnością lody się cieszą w krajach skandynawskich: Szwecji oraz Finlandii.
Więcej na ten temat