Pozwolenie na catering samoobsługowy

Fot. BNS / Vigantas Ovadnevas
podpis źródła zdjęcia

Ministerstwo Ochrony Zdrowia ponownie zezwoliło na organizację cateringu na zasadach samoobsługi, czyli kiedy klient sam sobie nakłada potrawy.

Minister Aurelijus Veryga jednak podkreślił, że chociaż takie posiłki są dozwolone, to jednak w tej sytuacji obowiązują „surowe zasady”.

Goście muszą być karmieni zgodnie z ustalonym harmonogramem i przez określony czas.

Wspólne przybory, sprzęt i sztućce mogą być dotykane tylko w jednorazowych rękawiczkach oraz musi istnieć odpowiednia dezynfekcja i środki ochrony osobistej.

Talerze z daniem muszą mieć wieczka lub być oddzielone ściankami. Jeśli nie ma takiej możliwości, to żywność musi być paczkowana w porcje lub wydawana przez pracownika restauracji.
źródło: ar/BNS, fot. BNS / Vigantas Ovadnevas
Więcej na ten temat