W ciągu prawie roku od pierwszej kwarantanny podrożały makarony, szynka wołowa i twardy ser, a szynka wieprzowa bez kości, kiełbaski i jajka potaniały.
W pierwszym tygodniu tego roku, w porównaniu do pierwszego tygodnia kwarantanny, cena makaronu wzrosła o 13,1 proc., wołowiny bez kości o 11,5 proc., a serów twardych fermentowanych o 8,6 proc. Natomiast cena na szynkę wieprzową bez kości spadła o 18 proc., kiełbasek o 14,9 proc., a jajek o 13,9 proc. - podało Ministerstwo Rolnictwa.
W sklepach dużych sieci handlowych produkty spożywcze raczej taniały niż drożały.
Od początku pierwszej kwarantanny ceny 24 produktów wzrosły, 44 spadły, a ceny czterech pozostały stabilne.
Wśród 20 artykułów pierwszej potrzeby ceny 8 produktów wzrosły, 11 - spadły, a pozostałe nie uległy zmianie. Najwięcej - prawie 16,5 proc. - podrożał ciemny chleb, jadalny olej słonecznikowy - 13,4 proc. i chleb lekki - 11,5 proc.
W sklepach dużych sieci handlowych produkty spożywcze raczej taniały niż drożały.
Od początku pierwszej kwarantanny ceny 24 produktów wzrosły, 44 spadły, a ceny czterech pozostały stabilne.
Wśród 20 artykułów pierwszej potrzeby ceny 8 produktów wzrosły, 11 - spadły, a pozostałe nie uległy zmianie. Najwięcej - prawie 16,5 proc. - podrożał ciemny chleb, jadalny olej słonecznikowy - 13,4 proc. i chleb lekki - 11,5 proc.
źródło: AK/ BNS, fot. BNS/ 15min.lt/ Žygimantas Gedvila
Więcej na ten temat