W Sejmie propozycja obniżenia VAT na podstawowe towary żywnościowe

fot. BNS/ 15min.lt/ Žygimantas Gedvila
podpis źródła zdjęcia

Socjaldemokraci proponują ustalenie obniżonej 9-procentowej stawki podatku od wartości dodanej (VAT) na podstawowe, litewskie i ekologiczne produkty żywnościowe, których lista mogłaby zostać zatwierdzona przez rząd.

Proponuje się również zastosowanie obniżonej stawki VAT dla usług gastronomicznych, z wyjątkiem handlu napojami alkoholowymi. Ulgi mogłyby pomóc firmom cateringowym odzyskać siły po wstrzymaniu działalności w związku z kwarantanną.

Takie zmiany w ustawie o podatku od towarów i usług zostały zarejestrowane w Sejmie przez Eugenijusa Sabutisa, Viliję Targamadzė, Linasa Jonauskasa, Kęstutisa Vilkauskasa i Vidmantasa Kanopę.

Zwolennicy zmian spodziewają się, że obniżka podatku VAT na niezbędne produkty żywnościowe obniżyłaby ceny o 5-8 proc., a także zachęciłaby do spożywania niepoddanych obróbce chemicznej produktów o wyższej wartości odżywczej.

Jeśli Sejm przyjmie takie zmiany, wejdą one w życie w styczniu 2022 roku.

W ubiegłym roku Ministerstwo Finansów podobne poprawki złożone przez socjaldemokratów nie zatwierdziło. Stwierdzono wówczas, że obniżka podatku nie obniży cen żywności, a budżet państwa mógłby stracić nawet 337 mln euro dochodu.

Obecnie standardowa stawka VAT na Litwie wynosi 21 procent. Obniżona stawka w wysokości 5 proc. na Litwie dotyczy teraz tylko leków, a w wysokości 9 proc. transportu publicznego, gazet, magazynów i innych czasopism, książek, nieperiodycznych publikacji informacyjnych, usług hotelarskich i ciepłowniczych.

źródło: ŁC/BNS, fot. BNS/15min.lt/Žygimantas Gedvila
Więcej na ten temat