Robiąc zakupy spożywcze, część produktów możemy przekazać potrzebującym. Do soboty włącznie będą je zbierać wolontariusze w kolejnej akcji Banku Żywności. Na pomoc czekają podopieczni 314 działających na Litwie organizacji charytatywnych.
Bank Żywności codziennie ratuje produkty spożywcze przed zmarnowaniem. Wolontariusze odbierają je w sklepach spożywczych i od rolników. Ale najważniejsze jest to, aby trafiły one do osób, których na nie nie stać.
Miglė Petronytė, Bank Żywności: „Akcja Banku Żywności to jedyne wydarzenie, które nie mówi o walce z marnowaniem żywności, ale zachęca do zwrócenia uwagi na najbardziej potrzebujących. Osoby te, zwłaszcza w czasie pandemii, potrzebują żywności o dłuższym terminie przydatności do spożycia”.
Jedna z sieci handlowych poinformowała, że podczas ostatniej akcji w jej sklepach udało się zebrać produkty spożywcze o wartości 55 tys. euro.
Valdas Lopeta, przedstawiciel sieci handlowej uczestniczącej w akcji: „Podczas tych akcji, które zwykle odbywają się dwa razy w roku, staramy się ogłaszać promocje na te towary o dłuższym terminie ważności, które ludzie wybierają najczęściej. Na przykład makaron, kasze, konserwy, olej”.
W ten weekend w wielu sklepach spożywczych na Litwie produkty dla Banku Żywności będą zbierać wolontariusze Caritasu, Zakonu Maltańskiego, Litewskiego Czerwonego Krzyża, jak też lokalnych stołówek charytatywnych i innych organizacji społecznych.
German Gordejev, Fundacja „Vilties Centras”: „Każdego dnia nasze dwie stołówki wydają do 550 darmowych porcji żywności najbiedniejszym mieszkańcom Wilna. Bank Żywności jest naszym największym partnerem”.
Najbliższa akcja Banku Żywności odbędzie się w ponad 350 sklepach w 71 miejscowościach na Litwie.
Więcej na ten temat