Pierwsze lody które powstały na Litwie były o smaku porzeczek, truskawek i malin . Natomiast obecnie na Litwie możemy znaleźć lody nawet o smaku cielęciny. 7 litrów rocznie - o to tyle jeden mieszkaniec Litwy zjada lodów rocznie.
Pandemia nie zniechęciła wileńskich cukierników, wręcz przeciwnie - zmotywowała ich do poszukiwania nowych, oryginalnych przepisów na lody. W Wilnie można znaleźć wiele smaków inspirowanych litewską przyrodą, lokalnymi produktami, a nawet pogodą.
Odeta Bložienė, dyrektor firmy: ,,Tworząc nowy smak myślimy o litewskich porach roku i naszych lokalnych rolnikach, ważne jest dla nas, aby produkty były litewskie. Podróżując po Litwie zdaliśmy sobie sprawę, że warzywem, które rośnie w każdym przydomowym ogródku, jest właśnie burak”.
,,Ponad 50 różnych smaków. Ku zaskoczeniu klientów wymyśliliśmy czarne lody z czarnym gofrem. Wykorzystaliśmy aktywny węgiel i kokos dla smaku” - dodaje.
Miłośnikom mrożonych deserów w odkrywaniu nowych smaków może pomóc wirtualna Litewska Mapa Lodów.
Snieguolė Valiaugaitė, rzeczniczka agencji turystycznej: ,,Mapa lodów jest bardzo popularna szczególnie wśród mieszkańców Wilna i Kowna. Każdy region ma swój charakterystyczny smak lodów, na przykład w nadmorskiej Kłajpedzie mamy lody z wodorostami, a w Auksztocie, gdzie jest dużo lasów, królują lody z sosnowymi igłami”.
Według sondaży w sezonie letnim lody to przysmak, po który sięgamy znacznie częściej niż po zimną kawę, arbuza czy tradycyjny orzeźwiający chłodnik.
Statystycznie prawie co drugi mieszkaniec Litwy na co dzień wybiera lody o smaku waniliowym. Popularne są również lody jagodowe i cytrynowe.
Więcej na ten temat