Wilno przedstawia najsmaczniejsze historie miasta

Wilno przedstawia najsmaczniejsze historie miasta, fot. Getty Images/Natasha Breen/REDA&CO/Universal Images Group
podpis źródła zdjęcia

Z okazji zbliżających się obchodów 700. urodzin Wilna, organizatorzy imprezy jubileuszowej „Vilnius Go” stawiają sobie za cel, zapoznać mieszkańców Wilna z historią miasta poprzez gastronomię. Jedną z najbardziej znaczących jej części jest kultura kulinarna, która odsłania wielowiekowe oblicze stolicy.

„Wilno od najdawniejszych czasów, było miastem łączącym wiele różnorodnych kultur. Właśnie na tej zasadzie powstała wileńska kuchnia. Zbliża się jubileusz Wilna, warto więc poznać nie tylko miasto z wyglądu, ale możemy także odkrywać nowe i stare smaki oraz tworzyć nowoczesne tradycje kuchni” – ​​powiedział mer Wilna, Remigijus Šimašius.

Od wieków na tradycje kuchni wileńskiej wpływ miały różne religie: żydowska koszerność, muzułmańskie wymagania, a także ramadan i chrześcijański post. Wilno było stolicą, więc władcy wnieśli również swoją specyfikę do miejskiej kultury kulinarnej.

Organizatorzy „Go Vilnius” zaprosili historyka gastronomii, Rimvydasa Laužikasa do zbadania historycznej kultury gastronomicznej metropolii, który wraz z Antanasem Astrakkasem i Aleksandrsem Belyjem odtworzył historie zapomnianych i rzadkich dziś wileńskich przepisów dostosowując je do obecnej kuchni.

„Wiedza o kulturze gastronomicznej dawnego Wilna przypomina pracę restauratora, kiedy po usunięciu ostatnich warstw farby odnajduje się wcześniejsza, niezwykle ciekawe warstwy. Pomysł na zbiór przepisów i opowieści kulinarnych z Wilna, powstał w ubiegłym roku. Zbieranie informacji to bardzo długa i skomplikowana praca. Od dziesięciu lub więcej lat badamy historię gastronomii” – powiedział Rimvydas Laužikas, profesor Uniwersytetu Wileńskiego.

Aby zapewnić ciągłość projektu, organizatorzy zaproponowali restauracjom dołączenie do projektu. Obecnie już ponad 10 restauracji w stolicy oferuje smak historii Wilna.

„W taki sposób chcemy zapoznać ludzi z historią, aby nie tylko czuli ją przez książki czy obrazy” – powiedziała Inga Romanovskienė, szefowa oficjalnej agencji rozwoju miasta Wilna „Go Vilnius”.

Pomysł jest jedną z części projektu 700. urodzin Wilna „Wilno 700”, który potrwa do jubileuszu w 2023 roku.

„Przygotowując projekt chcieliśmy, aby jubileusz był prawdziwym świętem dla mieszkańców miasta. Nie tylko formalnym upamiętnieniem. Najsmaczniejsze historie miasta są również częścią tej uroczystości, podczas której staramy się zapoznać mieszkańców z wyjątkową kuchnią Wilna i otaczającymi go historiami” – dodała Inga Romanovskienė.

Więcej informacji o projekcie, przepisów na dania historyczne oraz wskazówek, gdzie w Wilnie można spróbować takich potraw można znaleźć na stronie www.700vilnius.lt.



źródło: GB/ BNS, fot. Getty Images/Natasha Breen/REDA&CO/Universal Images Group
Więcej na ten temat