Unia kulinarna, odc. 9. Szałtanosy, czyli „zimne nosy” z sosem z białej czekolady i wanilii

Adam Mickiewicz miał dwie namiętności: kobiety i jedzenie. Wzdychał do bigosu, barszczu z kością i pierogów. Uwielbiał szałtanosy, czyli pierogi z czernicami, inaczej – czarnymi jagodami. Na emigracji tęsknił do litewskich smaków. Jego przyjaciel Antoni Edward Odyniec opisywał, jak ucieszył się na widok szałtanosów: „Adam aż się zaczerwienił z radości; dziesięć lat, jak powiada, szałtanosów nie widział!… Ożywił się i zaczął przypominać, gdzie jadał je po raz ostatni”. Na szałtanosy, czyli „zimne nosy” z sosem z białej czekolady i wanilii prowadzący: Greta Bartosewicz i Łukasz Palkowski zaprosili tłumacza Kamila Pecelę. Czy autorowi przekładu na język polski 3. części słynnej sagi Kristiny Sabaliauskaitė pt. „Silva rerum“ przypadnie do gustu mickiewiczowski przysmak?