Adam Mickiewicz miał dwie namiętności: kobiety i jedzenie. Wzdychał do bigosu, barszczu z kością i pierogów. Uwielbiał szałtanosy, czyli pierogi z czernicami, inaczej – czarnymi jagodami. Na emigracji tęsknił do litewskich smaków. Jego przyjaciel Antoni Edward Odyniec opisywał, jak ucieszył się na widok szałtanosów: „Adam aż się zaczerwienił z radości; dziesięć lat, jak powiada, szałtanosów nie widział!… Ożywił się i zaczął przypominać, gdzie jadał je po raz ostatni”. Na szałtanosy, czyli „zimne nosy” z sosem z białej czekolady i wanilii prowadzący: Greta Bartosewicz i Łukasz Palkowski zaprosili tłumacza Kamila Pecelę. Czy autorowi przekładu na język polski 3. części słynnej sagi Kristiny Sabaliauskaitė pt. „Silva rerum“ przypadnie do gustu mickiewiczowski przysmak?
Unia kulinarna, odc. 9. Szałtanosy, czyli „zimne nosy” z sosem z białej czekolady i wanilii
Inne odcinki