Pzepis na gulasz z jelenia z puree ziemniaczano-dyniowym

TVP Wilno

Dawniej polowania zapewniały rozrywkę. Dla króla Władysława Jagiełły były lekarstwem na wszelkie smutki. A Zygmunt August - jak podają kronikarze - w 1546 r. na łowach w litewskich puszczach spędził aż 223 dni! Dziczyzna była ozdobą stołów królów, arystokracji i szlachty. Z mięsa dzików, jeleni, saren przygotowywano wiele rodzajów potraw. Wymagało to jednak (i nadal wymaga!) umiejętności i wprawy. W Unii Kulinarnej nie boimy się żadnych wyzwań! W kolejnym odcinku Łukasz Palkowski i Greta Bartosewicz przygotują prawdziwie odlotowe danie - gulasz z jelenia z puree ziemniaczano-dyniowym. Gość musi więc być wyjątkowy. A będzie to jedna z niewielu na Litwie kobiet pilotów – Beata Andrzejewska.