Już niedługo zasiądziemy w gronie najbliższych do stołu, na którym będzie królowało 12 wigilijnych potraw. Jakie są kulinarne bożonarodzeniowe tradycje kuchni litewskiej i jak uniknąć przejedzenia?
Karp, śledź z grzybami albo marchewką i koniecznie pod buraczkiem, śliżyki, kisiel, pierożki z makiem, kapustą – to są tradycyjne potrawy na stole wigilijnym. Dania z wieczerzy wigilijnej mają bogatą symbolikę.
Współczesne gospodynie coraz częściej korzystają z ofert restauracji i zamawiają gotowe dania. Dla wielu osób świąteczna uczta kończy się przejedzeniem. Tymczasem dietetycy radzą pamiętać o zasadzie, która pomoże zachować złoty środek.
Zasiadając do wigilijnej wieczerzy, pamiętajmy, żeby nie skupiać się na jedzeniu, ale na duchowym przeżywaniu świąt i cieszeniu się obecnością bliskich osób.
Więcej na ten temat