Melszpejz to rodzaj deseru spotykany w kuchni kresów północnych, litewskiej oraz niemieckiej, bardzo popularny w pierwszej połowie XX w. Przeważnie była to słodka zapiekanka owocowa, najczęściej z jabłkami, z mąki, mleka, masła i jaj. Podobno było to ulubione ciasto sygnatariusza Aktu Niepodległości Litwy z 1918 r. Jonasa Basanavičiusa. Zbliżający się Dzień Odrodzenia Państwa Litewskiego jest więc świetną okazją, żeby odkryć na nowo smak melszpejza. Prowadzący „Unii Kulinarnej” Greta Bartosewicz i Łukasz Palkowski przygotują go dla wyjątkowego gościa – prof. Liudasa Mažylisa, który w 2017 r. w berlińskim archiwum odnalazł rękopis Aktu Niepodległości Litwy z 16 lutego 1918 r.
Przepis na zapiekankę owocową „Melszpejz” #37
11.02.2022, 17:40
GS
Inne odcinki