Wileński Jarmark Kaziukowy

Wileński Jarmark Kaziukowy, fot. BNS/ Lukas Balandis
podpis źródła zdjęcia

Wileński Jarmark Kaziukowy odbywa się co roku w pierwszy weekend marca. W Wilnie w tym roku największy targ twórców i artystów ludowych odbędzie się w dniach 4–6 marca.

Twórcy ludowi i rzemieślnicy przez całą zimę przygotowują się do Wileńskiego Jarmarku Kaziukowego. A sam kiermasz to okazja nie tylko do sprzedaży wyrobów, ale też możliwość opowieści o wielopokoleniowych wileńskich tradycjach. 

Historia kiermaszów sięga 1604 r., kiedy to królewicz Kazimierz został ogłoszony świętym. Jest on głównym patronem Litwy, a także uważany jest za patrona rzemieślników. 

Przez cały czas trwania imprezy ulice starówki wileńskiej zapełniają się kolorowymi stoiskami, a towarzyszy im wyjątkowy i wesoły nastrój, występy kapel ludowych oraz uliczne przedstawienia teatralne.

Wileński Jarmark Kaziukowy jest nie do przyjęcia bez: tradycyjnych palm – najpopularniejszej pamiątki z jarmarku, jadalnych pamiątek, handlu rękodziełem i dziełami sztuki, teatralnych marszów i muzyki.

A co można kupić? Wyroby wiklinowe i ceramiczne, kute, tkane i plecione; rękodzieła z lnu; tkaniny ludowe; wyroby garncarskie; drewniane – miski, łyżki, przedmioty kuchenne (łyżki, wałki, stolnice); wyroby z łozy, leszczyny i słomy (kosze do bielizny i podróżne kuferki, meble i malowane koszyczki); ręcznie wykonana biżuteria z bałtyckim ornamentem; przepiękne wyroby z bursztynu; kowalstwo artystyczne; urzekające, kolorowe palmy wileńskie – wałeczki uwite z suchych kwiatów w kolorze naturalnym lub z kwiatów farbowanych; obrazy; słodycze – pierniki, obwarzanki, ciasta, serca kaziukowe, lizaki itd. 

Na szczególną uwagę zasługuje tradycyjna kuchnia litewska – cepeliny, kiszka ziemniaczana, kindziuk, wędliny, domowe sery, miód, świńskie uszy, smażony chleb z czosnkiem, żywe domowe piwo i kwas chlebowy.

Na podst. vilnius.lt, wilno-przewodnik, craftson.lt
źródło: TVP Wilno, fot. BNS/ Lukas Balandis
Więcej na ten temat