Prostsze, niż myślisz! Przepis na domowe lody w trzech smakach

Prostsze, niż myślisz! Przepis na domowe lody w trzech smakach, fot. TVP Wilno
podpis źródła zdjęcia

Czy wyobrażasz sobie lato bez lodów? Twoja odpowiedź to pewnie: „zdecydowane nie”, bo ten deser to nie tylko smak lata, ale też jeden z naszych ulubionych rodzajów słodyczy! Jak się okazuje, lody możemy samodzielnie przygotować także w domu! Wystarczy tylko zaopatrzyć się w dobre chęci i sprawdzić prezentowany poniżej przepis z „Unii Kulinarnej”. Zatem, do dzieła!

Baza: 
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%; 
  • 150 ml słodzonego mleka skondensowanego;
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii.

Składniki: 

Lody karmelowe: 
  • 50 g herbatników; 
  • 200 g cukru (szklanka);
  • 70 g masła; 
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30–36%; 
  • 1/2 łyżeczki soli.

Lody z kiwi: 
  • 4 kiwi; 
  • 2 łyżki cukru.
Przygotowanie – krok po kroku

Przygotowanie bazy

Krok 1
Ubij śmietankę kremówkę ze słodkim mlekiem skondensowanym. Jeśli robisz lody w trzech wyżej wymienionych smakach, rób potrójną porcję. 

Krok 2
Do bazy dodaj łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Masę ubijaj do tego momentu, aż będzie puszysta i stabilna. 

Przygotowanie słonego karmelu

Krok 1
Na patelnię wrzuć 200 g, czyli ok. 1 szklanki cukru trzcinowego. Podgrzej na średnim ogniu, aż otrzymasz płynną konsystencję. 

Krok 2
Wyłącz ogień i do masy karmelowej dodaj 70 g masła. Jak masło połączy się z karmelem, ponownie włącz ogień i mieszając, powoli dodaj kremówkę. Dodaj dobrą szczyptę soli. 

Krok 3
Wymieszaj, przelej karmel do miseczki i zaczekaj, aż wystygnie. 

Przygotowanie dżemu kiwi

Krok 1
Obierz kiwi i pokrój w drobną kostkę, by później zrobić z tego dżem. 

Krok 2
Wysmaż kiwi na ogniu z 2 łyżkami cukru. Podgrzewaj na średnim ogniu. 

Połączenie bazy ze smakiem

Krok 1

Dzielimy bazę na 3 części, do różnych pojemników. W pierwszym pojemniku będą lody waniliowe, do drugiego dodaj słony karmel (jeśli lubisz mniej słodkie – dodaj mniej karmelu) oraz skruszone herbatniki, a do trzeciego – dżem kiwi. Rozmieszaj. 

Krok 2

Przygotowane lody wstaw do zamrażalnika na minimum 4 godz. 

Smacznego!

Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku Unii Kulinarnej pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/60565093/przepis-na-domowe-lody-w-trzech-smakach-52
źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat