Soczysty kurczak z pak choi, czyli najpopularniejszą chińską kapustą – to danie, które zaskoczy każdego. Przygotujmy obiad w orientalnym stylu z litewskich produktów (tak, pak choi można uprawiać również na Litwie!).
Składniki:
4 kapusty pak choi;
1 ząbek czosnku;
kawałeczek imbiru;
1/3 łyżeczki płatków chili;
2 łyżki sojowego;
1 łyżeczka octu;
1/3 łyżeczki miodu;
2 łyżki sezamu, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego.
Kurczak:
2 filety z kurczaka;
2 łyżki oleju sezamowego;
2–3 łyżki sosu sojowego;
1 łyżeczka miodu;
6 ząbków czosnku;
1 łyżka octu;
100 g sezamu;
2 garście orzechów laskowych;
notka kalandry, oleju słonecznikowego.
Zamarynowanie kurczaka:
Krok 1
Pierś kurczaka podziel na pół. Usuń zbędne żyłki i błonki.
Krok 2
Olej sezamowy połącz z sosem sojowym oraz dodaj szczyptę płatków chili, jedną łyżeczkę miodu oraz łyżkę oleju rzepakowego. Wymieszaj. Do marynaty dodaj 6 drobno posiekanych ząbków czosnku. Do masy dodaj łyżkę cydru jabłkowego.
Krok 3
Pierś kurczaka włóż do marynaty. Dokładnie wymieszaj i odłóż do lodówki na 3 godz.
Krok 4
Pokrój pak choi na połówki. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju rzepakowego i kilka łyżek oleju sezamowego. Następnie na patelnię włóż połówki chińskiej kapusty. Smaż ok. 2 min na stronie przekroju, aż kapusta lekko się zarumieni. Dodaj odrobinę wody i duś, aż się wyparuje. Przełóż pak choi na talerz.
Krok 5
Pokrój na plasterki czosnek i imbir. Usmaż je na patelni z łyżeczką oleju rzepakowego. Dodaj trochę płatków chili, kilka łyżek sosu sojowego, odrobinę wody i porządną łyżkę miodu. Wyłóż na patelnię kapustę przekrojem w dół. Duś ok. 5 min, aż pak choi się skarmelizuje. Po tym jak sos odparuje, dodaj kilka łyżek octu jabłkowego. Rozmieszaj i odstaw na bok.
Krok 6
Zamarynowanego kurczaka podsmaż na patelni ok. 3 min z każdej strony. Usmażonego kurczaka przełóż na talerz i odłóż na 5 min, aż soki w środku się ustabilizują.
Krok 7
Pokrój na drobne kostki orzechy laskowe i wymieszaj je z sezamem. Wyłóż na talerz kapustę, kurczaka, posyp orzechami i sezamem oraz dodaj nutkę kalandry.
Smacznego!
Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii Kulinarnej” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/60855514/przepis-na-soczystego-kurczaka-i-pak-choi-55
źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat