Przepis na sałatkę ziemniaczaną z ogórkami małosolnymi – prawdziwe letnie danie!

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z ogórkami małosolnymi – prawdziwe letnie danie!, fot. TVP Wilno
podpis źródła zdjęcia

Prezentujemy prosty przepis na prawdziwie letnie danie – sałatkę ziemniaczaną z ogórkami małosolnymi. Pyszna, szybka i tania!

Składniki: 

Pieczone ziemniaki: 
  • 1,5 kg młodych ziemniaków; 
  • Sól, pieprz; 
  • Olej rzepakowy.

Ogórki małosolne:
 
  • 500 g ogórków; 
  • 1,5 łyżki soli; 
  • 1 łyżka cukru; 
  • 1 pęczek koperku; 
  • 6 ząbków czosnku; 
  • Liście czarnej porzeczki, wiśni, chrzanu. 

Sos:
 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego; 
  • 500 ml kefiru; 
  • 1 pęczek koperku; 
  • 2 ząbki czosnku; 
  • Sól, pieprz.
Przygotowanie ogórków małosolnych

Krok 1.

Z ogórków usuń końcówki. Ogórki włóż do misy, zalej zimną wodą i odstaw je na 20 min. Potrzebne jest to, by ogórki zostały jędrne. 

Krok 2. 

Pokrój pęczek koperku z łodyżkami. Obierz i rozkrusz 6 ząbków czosnku. Włóż do słoika pokrojony koperek, czosnek, 5–6 listków czarnej porzeczki, rozdrobnione liście chrzanu i kilka liści z drzewa wiśni. Dodaj sól – jedną kopiastą łyżkę na 1 kg ogórków. Dodaj jedną łyżkę cukru i wymieszaj. W razie potrzeby można również pieprzu i ziarnka gorczycy.  Do środka pojemnika z zakrywką wrzuć ogórki. Ważne! Nie zalewaj ogórków wodą, gdyż marynujemy je na sucho. Puszczą one własny sok. Zamknij pojemnik i mocno wstrząśnij, by wszystko dobrze się wymieszało. Odstaw ogórki na dobę w chłodne miejsce.

Przygotowanie ziemniaków

Krok 1.

Młode ziemniaki pokrój w ćwiartki i przekładaj na blaszkę do pieczenia. Ziemniaki polej olejem rzepakowym, posyp solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. 

Krok 2.

Wstaw do piekarnika na 220°C i piecz przez ok. 20–25 min.

Przygotowanie sosu

Krok 1.

Wlej do pojemnika ok. 500 ml kefiru, dodaj 2–3 łyżki jogurtu naturalnego. Można też dodać kwaśnej śmietany. Do środka dodaj 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz świeżo pokrojony koperek. Dopraw sos solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. 

Połączenie

Krok 1.

Pokrój ogórki małosolne w plastry. Na talerz wyłóż ochłodzone ziemniaczki, zalej sosem i dodaj pokrojone ogórki małosolne. Posyp świeżym koperkiem.

Smacznego!

Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii Kulinarnej” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/53605583/unia-kulinarna
źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat