Chłodnik to niezwykła zupa! Prezentujemy szybki przepis na bardzo prosty w wykonaniu królewski chłodnik litewski, który rewelacyjnie sprawdzi się jako danie obiadowe na upalne dni.
Składniki:
500 g buraków marynowanych;
3 ogórki gruntowe;
300 g rzodkiewki;
1 jabłko;
pęczek koperku;
pęczek szczypiorku;
1,5 litra kefiru;
ziemniaki gotowane;
masło i koperek do ziemniaków;
jajka na twardo;
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Krok 1.
Drobno posiekaj koperek i szczypiorek. Pokrój w kostkę jabłko, ogórki i rzodkiewki. Pokrojone składniki wrzuć do misy.
Dodaj buraczki i kefir, szczyptę soli i wymieszaj.
Krok 2.
Do ugotowanych ziemniaków dodaj masła. Posyp je szczyptą soli i koperkiem.
Krok 3.
Wlej chłodnik do miseczki, na górę wyłóż posiekane jajko na twardo.
Smacznego!
Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Pociągu do smaku” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/60821118/pociag-do-smaku-2
źródło: TVP Wilno, fot. shutterstock.com
Więcej na ten temat