Zdrowa przekąska – batoniki owsiane z czekoladą

Batoniki owsiane z czekoladą, fot. TVP Wilno
podpis źródła zdjęcia

Batoniki owsiane z czekoladą to pyszna przekąska, którą łatwo zabrać ze sobą na wynos. Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub przekąska między posiłkami. Każdy baton owsiany dodaje energii, syci na długo i jest dietetyczną alternatywą dla słodyczy kupionych w sklepie. Jak zrobić batoniki z płatków owsianych? Zobaczcie prosty przepis, który smakuje każdemu!

Przepis na królewski chłodnik, fot. shutterstock.com

Przepis na królewski chłodnik litewski

TVP Wilno
Składniki: 

1 tabliczka czekolady; 
1 szklanka płatków owsianych;
50 g orzechów włoskich;
50 g migdałów; 
30 g suszonej żurawiny; 
7–8 suszonych moreli; 
3 łyżki sezamu; 
3 łyżki pestek słonecznika; 
70 g masła; 
3 łyżki miodu; 
3 łyżki masła orzechowego.

Krok 1.

Orzechy posiekaj na średniej wielkości kawałki, wymieszaj płatki owsiane z pestkami słonecznika i żurawiną. Pokrój morelę. Przygotowane składniki włóż do misy, dodaj sezam. W rondelku podgrzej masło, dodaj 3 duże łyżki miodu. Podgrzewaj na średnim ogniu 2–3 min, aż konsystencja masy będzie płynna i aksamitna. Dodaj masło orzechowe, wymieszaj. 

Krok 2.

Przygotowaną masę wlej do wymieszanych składników suchych. Wymieszaj.

Krok 3.

Po wymieszaniu wszystkich składników można przejść do przekładania masy do formy. 

Formę do pieczenia wyłóż papierem lub pergaminem, a następnie przy pomocy drewnianej łyżki napełnij ją masą z owsianki. Warto mocno docisnąć ją do dna i dać chwilkę „odpocząć”.

Krok 4.

Przygotuj czekoladę. Ustaw miskę nad lekko parującą wodą. Dodaj do misy czekoladę, rozpuść w kąpieli wodnej, czyli w misie stojącej na garnku z wrzącą wodą. 

Krok 5.

Pokrój masę na batoniki, polej z góry czekoladą i włóż do lodówki na 15–20 min. 

Smacznego!

Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Pociągu do smaku” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/60728842/pociag-do-smaku
źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat