Przepis na pyszne czebureki

Przepis na pyszne czebureki, fot. TVP Wilno
podpis źródła zdjęcia

Z czym się kojarzy wypoczynek nad morzem litewskim? Z morzem, piaskiem i... czeburekami. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować!

Batoniki owsiane z czekoladą, fot. TVP Wilno

Zdrowa przekąska – batoniki owsiane z czekoladą

TVP Wilno

Ciasto:


500 g mąki pszennej; 

1 łyżeczka soli; 

1 łyżeczka spirytusu lub octu; 

Łyżeczka oleju; 

220 ml gorącej wody. 


Nadzienie: 


600–700 g baraniny lub wołowiny; 

50 g tłuszczu baraniego/wołowego (opcjonalnie); 

1 cebula; 

Pęczek kolendry; 

2 ząbki czosnku; 

Sól, Pieprz; 

Trochę ciepłej wody.


Krok 1. 


Pokrój mięso w drobną kostkę. Jeśli mięso ma w sobie wiele żyłek i plewek, warto je usunąć, a tłuszcz zostawić. Jeśli mięso jest bardzo chude, to warto dodać ok. 50 g tłuszczu. Mięso zmiel za pomocą blendera lub malaksera. Do zmielonego mięsa dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, posiekaną kolendrę oraz czosnek. Wymieszaj, następnie dopraw solą i pieprzem. Odstaw.


Krok 2.


Przygotuj ciasto. Do mąki dodaj porządną szczyptę soli, 1 łyżkę oleju i 1 łyżeczkę octu albo spirytusu. Do masy wlej 220 g ciepłej wody. Zmiksuj na średnich obrotach przez ok. 10 min. Po tym trzeba ciasto zagnieść, uformować w kulkę i odstawić na ok. 20 min.


Po tym, jak ciasto odpocznie, podziel je na mniejsze części i rozwałkuj każdą na grubość ok. 3–4 mm. 


Krok 3. 


Formuj czebureki. Są na to dwa sposoby: wałkujemy większą ilość ciasta i wykrywamy kółka za pomocą talerza. Drugi sposób to uformowanie mniejszych kółeczek z ciasta i następnie ich rozwałkowanie. 


Do przygotowanego wcześniej nadzienia dodaj ok. 50 ml ciepłej wody. 


Zanim zaczniesz formować czebureki, ustaw olej, aby już się nagrzewał. 


Na uformowane kółka wykładamy nadzienie cienką warstwą. Krawędzie posmaruj wodą, drugą połówką ciasta przykryj mięso. Ściśnij krawędzie. Czebureki smaż na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju przez ok. 2–4 min.


Usmażone czebureki odsączamy na papierowym ręczniku. 


Smacznego!


Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii Kulinarnej” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/61333713/przepis-na-pyszne-czebureki-59

źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat