Kuchenne laboratorium: lody z chałwą mrożone azotem

Kuchenne laboratorium: lody z chałwą mrożone azotem, fot. TVP Wilno
podpis źródła zdjęcia

W kuchni oraz laboratorium azotu ciekłego używa się z tych samych powodów – by szybko i głęboko zamrozić praktycznie wszystko. W gastronomii sprawdza się, przede wszystkim przy przygotowaniu lodów. Udowodnimy, że przygotowanie takiego deseru będzie wesołą oraz ciekawą przygodą!

Przepis na pyszne czebureki, fot. TVP Wilno

Przepis na pyszne czebureki

TVP Wilno
Składniki: 

600 ml śmietanki kremówki; 
300 g słodzonego mleka skondensowanego; 
1 łyżeczka ekstraktu wanilii; 
200 g chałwy; 
5 lub więcej litrów ciekłego azotu. 

Krok 1.

Ubij śmietankę. (Uwaga! Nie musi być do końca ubita). Wlej mleko skondensowane. Pokrój na kostkę chałwę i dodaj do misy z masą. Dodaj łyżkę ekstraktu z wanilii, wymieszaj. 

Krok 2. 

Czas na eksperymenty!   

Załóż rękawiczki i gogle. Wlej niewielką ilość ciekłego azotu bezpośrednio do miski ze składnikami lodów. Kontynuuj mieszanie lodów, powoli dodając więcej ciekłego azotu. Przed podaniem lodów pozwól, aby nadmiar ciekłego azotu się zagotował. 

Jeśli nie masz w domu ciekłego azotu, masę lodów zwyczajnie włóż do zamrażalnika!

Smacznego! 

Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Pociągu do smaku” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/61281498/pociag-do-smaku-6
źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat