Przepisowi na wytrawną tartę serową z kurkami nie można odmówić! Kompozycja podsmażonych kurek z posiekaną cebulką i czosnkiem oraz nadzieniem smakuje wybornie – zwłaszcza od razu po wyjęciu z piekarnika. Tartę z kurkami i serem możesz też urozmaicić innymi składnikami!
Przepis na pyszną tartę serową z kurkami

podpis źródła zdjęcia
Spód:
300 g mąki pszennej;
150 g masła;
1 łyżka cukru;
1/2 łyżeczki soli;
Kilka łyżek zimnej wody.
Nadzienie:
200 g kurek;
300 g kurczaka;
150 g sera;
2 cebule;
2 ziemniaki;
2 ząbki czosnku;
2 marchewki;
4 jajka;
1 szklanka śmietanki kremówki 30–36%;
Pęczek pietruszki;
Ser do posypania;
Sól, pieprz.
Przygotowanie tarty
Krok 1.
Wysyp na stolnicę mąkę pszenną, włóż do środka dobrze schłodzone masło i posiekaj nożem, aż będzie w drobnych kawałeczkach. Dodaj jedną łyżeczkę cukru i soli. Wymieszaj, uformuj z ciasta górkę z wgłębieniem i dodaj jedną lub dwie łyżki wody. Wymieszaj nożem, a później rękoma. Ciasto staraj się wyrobić jak najszybciej, aby minimalnie ogrzać masło.
Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Przygotowanie nadzienia
Krok 1.
Pokrój cebule, marchewki w drobną kostkę. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
Wymieszaj śmietankę z jajkami, dodaj sól i pieprz.
Na patelni obsmaż marchew i cebulę, aż lekko się zarumienią. Dodaj kurki w całości. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5–6 min. Dodaj drobno pokrojony czosnek.
Krok 2.
Pokrój jedną świeżą pierś kurczaka na dosyć duże kawałeczki i usmaż. Dodaj sól i pieprz. Usmażonego kurczaka wymieszaj z usmażonymi kurkami.
Do masy śmietankowo-jajecznej dodaj kurki z kurczakiem.
Uwaga! Nadzienie z kurek i kurczaka nie może być gorące.
Dodaj 3/4 części startego sera oraz pokrojone ziemniaki i wymieszaj. Ostatnim dodatkiem do nadzienia będzie drobno posiekana pietruszka.
Krok 3.
Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto i wylep formę do pieczenia. Na wylepiony spód wlewamy nadzienie i posypujemy serem.
Tartę pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 1 godz.
Smacznego!
Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii Kulinarnej” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/53605583/unia-kulinarna
źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat