Przepis na pyszną tartę serową z kurkami

Najlepszy przepis na tartę serową z kurkami
podpis źródła zdjęcia

Przepisowi na wytrawną tartę serową z kurkami nie można odmówić! Kompozycja podsmażonych kurek z posiekaną cebulką i czosnkiem oraz nadzieniem smakuje wybornie – zwłaszcza od razu po wyjęciu z piekarnika. Tartę z kurkami i serem możesz też urozmaicić innymi składnikami!

Kuchenne laboratorium: lody z chałwą mrożone azotem, fot. TVP Wilno

Kuchenne laboratorium: lody z chałwą mrożone azotem

TVP Wilno
Spód: 

300 g mąki pszennej; 
150 g masła; 
1 łyżka cukru; 
1/2 łyżeczki soli; 
Kilka łyżek zimnej wody. 

Nadzienie: 

200 g kurek; 
300 g kurczaka; 
150 g sera; 
2 cebule; 
2 ziemniaki; 
2 ząbki czosnku; 
2 marchewki; 
4 jajka; 
1 szklanka śmietanki kremówki 30–36%; 
Pęczek pietruszki; 
Ser do posypania; 
Sól, pieprz.

Przygotowanie tarty

Krok 1. 

Wysyp na stolnicę mąkę pszenną, włóż do środka dobrze schłodzone masło i posiekaj nożem, aż będzie w drobnych kawałeczkach. Dodaj jedną łyżeczkę cukru i soli. Wymieszaj, uformuj z ciasta górkę z wgłębieniem i dodaj jedną lub dwie łyżki wody. Wymieszaj nożem, a później rękoma. Ciasto staraj się wyrobić jak najszybciej, aby minimalnie ogrzać masło. 

Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min.

Przygotowanie nadzienia

Krok 1.

Pokrój cebule, marchewki w drobną kostkę. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. 

Wymieszaj śmietankę z jajkami, dodaj sól i pieprz.

Na patelni obsmaż marchew i cebulę, aż lekko się zarumienią. Dodaj kurki w całości. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5–6 min.  Dodaj drobno pokrojony czosnek. 

Krok 2.

Pokrój jedną świeżą pierś kurczaka na dosyć duże kawałeczki i usmaż. Dodaj sól i pieprz. Usmażonego kurczaka wymieszaj z usmażonymi kurkami. 

Do masy śmietankowo-jajecznej dodaj kurki z kurczakiem. 

Uwaga! Nadzienie z kurek i kurczaka nie może być gorące. 

Dodaj 3/4 części startego sera oraz pokrojone ziemniaki i wymieszaj. Ostatnim dodatkiem do nadzienia będzie drobno posiekana pietruszka.

Krok 3.

Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto i wylep formę do pieczenia. Na wylepiony spód wlewamy nadzienie i posypujemy serem. 

Tartę pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 1 godz.

Smacznego! 

Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii Kulinarnej” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/53605583/unia-kulinarna
źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat