Sałatka z marynowanych truskawek i smażonego sera

Sałatka z marynowanych truskawek i smażonego sera, fot. TVP Wilno
podpis źródła zdjęcia

Truskawki można jeść na surowo, mrozić, robić z nich przetwory, dodawać do deserów. A próbowaliście je kiedyś zamarynować? Proponujemy marynowane truskawki wykorzystać do sałatki ze smażonym serem. Pyszne połączenie!

Pizza po litewsku: rajskie połączenie nietypowych składników, fot. TVP Wilno

Pizza po litewsku: rajskie połączenie nietypowych składników

TVP Wilno
Marynowane truskawki: 

500 g młodych truskawek; 
1 szklanka wody; 
1/2 szklanki octu; 
1/4 szklanki cukru; 
1 łyżeczka soli; 
1 laska cynamonu; 
Kilka ziarenek pieprzu. 

Zasmażony ser: 
400 g białego sera twarogowego (ze słodkiego mleka); 
Garść orzechów laskowych;
Sól, pieprz; 
Olej do smażenia.

Marynowanie truskawek 

Krok 1.

Do rondelka wlej 1 szklankę wody i pół szklanki octu. Dodaj również ok. 3 łyżki cukru i 1 łyżkę soli. Wymieszaj i podgrzej, by wszystkie składniki się rozpuściły. Dodaj 1 łyżkę przypraw do marynowania i laskę cynamonu. Uwaga! Nie doprowadzaj marynaty do wrzenia. Odstaw i zostaw, by ostygła. 

Krok 2.

Usuń z truskawek szypułki i włóż do słoiczka. Zimną marynatą zalej truskawki. Użyj sitka. Zamarynowane truskawki włóż na 1 godz. do lodówki.

Przygotowanie sałatki i sera

Krok 1.

Pokrój ser w plastry o grubości palca. Włóż je na patelni z rozgrzanym olejem i smaż ok. 2–3 min z każdej strony. Dopraw ser solą i pieprzem. Usmażony ser odsącz na papierowym ręczniczku.

Pokrój sałatkę romańską, dodaj rukolę i wymieszaj. Do sałatki dodaj garść posiekanych orzechów laskowych. 

Krok 2.

W słoiczku przyrządzamy dressing. Wlej ok. 4 łyżek oleju, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, drobno posiekany ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Idealny dressing ma być: za kwaśny, za słony i za słodki! Dodaj również 2–3 łyżki sosu z truskawek. 

Zakryj słoiczek i dobrze wstrząśnij. 

Krok 3.

Sałatę przypraw dressingiem. Dodaj ser i krojone, marynowane truskawki. Posyp drobno posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii Kulinarnej” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/53605583/unia-kulinarna
źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat