Truskawki można jeść na surowo, mrozić, robić z nich przetwory, dodawać do deserów. A próbowaliście je kiedyś zamarynować? Proponujemy marynowane truskawki wykorzystać do sałatki ze smażonym serem. Pyszne połączenie!
Marynowane truskawki:
500 g młodych truskawek;
1 szklanka wody;
1/2 szklanki octu;
1/4 szklanki cukru;
1 łyżeczka soli;
1 laska cynamonu;
Kilka ziarenek pieprzu.
Zasmażony ser:
400 g białego sera twarogowego (ze słodkiego mleka);
Garść orzechów laskowych;
Sól, pieprz;
Olej do smażenia.
Marynowanie truskawek
Krok 1.
Do rondelka wlej 1 szklankę wody i pół szklanki octu. Dodaj również ok. 3 łyżki cukru i 1 łyżkę soli. Wymieszaj i podgrzej, by wszystkie składniki się rozpuściły. Dodaj 1 łyżkę przypraw do marynowania i laskę cynamonu. Uwaga! Nie doprowadzaj marynaty do wrzenia. Odstaw i zostaw, by ostygła.
Krok 2.
Usuń z truskawek szypułki i włóż do słoiczka. Zimną marynatą zalej truskawki. Użyj sitka. Zamarynowane truskawki włóż na 1 godz. do lodówki.
Przygotowanie sałatki i sera
Krok 1.
Pokrój ser w plastry o grubości palca. Włóż je na patelni z rozgrzanym olejem i smaż ok. 2–3 min z każdej strony. Dopraw ser solą i pieprzem. Usmażony ser odsącz na papierowym ręczniczku.
Pokrój sałatkę romańską, dodaj rukolę i wymieszaj. Do sałatki dodaj garść posiekanych orzechów laskowych.
Krok 2.
W słoiczku przyrządzamy dressing. Wlej ok. 4 łyżek oleju, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, drobno posiekany ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Idealny dressing ma być: za kwaśny, za słony i za słodki! Dodaj również 2–3 łyżki sosu z truskawek.
Zakryj słoiczek i dobrze wstrząśnij.
Krok 3.
Sałatę przypraw dressingiem. Dodaj ser i krojone, marynowane truskawki. Posyp drobno posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii Kulinarnej” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/53605583/unia-kulinarna
źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat