Przepis na klasyk kuchni litewskiej: placki ziemniaczane

Przepis na klasyk kuchni litewskiej: placki ziemniaczane, fot. domena publiczna
podpis źródła zdjęcia

Super przepis na bardzo chrupiące tradycyjne placki ziemniaczane. Placki są rumiane i pachnące. Nie można się im oprzeć, dlatego też od razu proponujemy usmażyć podwójną porcję i podać na kilka sposobów.

Sałatka z marynowanych truskawek i smażonego sera, fot. TVP Wilno

Sałatka z marynowanych truskawek i smażonego sera

TVP Wilno

Placki:

600 g ziemniaków; 

3 łyżki mąki ziemniaczanej; 

3 łyżki mąki pszennej; 

2 jajka; 

Sól, pieprz; 

Olej do smażenia. 


Sos: 

1–2 ogórki gruntowe; 

3 łyżki śmietany; 

1 łyżka jogurtu naturalnego; 

1 ząbek czosnku; 

Pęczek koperku; 

Sól, pieprz.


Krok 1.


Przygotuj ciasto. Utrzyj ziemniaki, dodaj 2 jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.


Krok 2.


Na dobrze rozgrzanej patelni uformuj placki z ciasta ziemniaczanego. Osmaż na każdej stronie przez ok. 2–3 min. 


Krok 3.


Przygotuj sos na bazie ogórków. Utrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach. Dodaj śmietanę i jogurt naturalny. Pokrój koperek, dodaj do sosu i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i czosnkiem. 


Krok 4.


Odsącz placki z tłuszczu na papierowym ręczniczku. Można również podawać z serkiem kremowym i wędzonym łososiem 


Smacznego!


Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Pociągu do smaku” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/60728842/pociag-do-smaku

źródło: TVP Wilno, fot. domena publiczna
Więcej na ten temat