Pyszne lawendowe babeczki

Pyszne lawendowe babeczki, fot. TVP Wilno
podpis źródła zdjęcia

Lawenda jest ozdobna, lecznicza i ma wiele zastosowań w kuchni. Można ją na przykład dodać do babeczek. Mmm... palce lizać!

Przepis na klasyk kuchni litewskiej: placki ziemniaczane, fot. domena publiczna

Przepis na klasyk kuchni litewskiej: placki ziemniaczane

TVP Wilno
Składniki: 

100 g masła; 
3 jajka; 
1 szklanka cukru; 
1/2 szklanki maślanki lub kefiru; 
1/2 szklanki oleju; 
1 łyżka płatków lawendy; 
1 łyżka skórki otartej z cytryny; 
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 
1 łyżeczka proszku do pieczenia; 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. 

Krem: 

200 ml śmietanki kremówki; 
2 łyżki płatków lawendy; 
300 g białej czekolady; 
1 łyżka masła.

Krok 1. 

Posiekaj czekoladę. Wlej do rondelka śmietankę kremówkę, dodaj 2 łyżki płatków lawendy. Gotuj przez ok. 5 min. Wlej gorącą śmietankę do posiekanej czekolady. Wymieszaj, by czekolada się roztopiła. Dodaj łyżkę masła. Wymieszaj. Przykryj folią do pieczenia i odstaw do lodówki na 3–4 godz.

Krok 2.

W misie utrzyj szklankę cukru i 3 jajka. Dodaj 1/2 szklanki zsiadłego mleka i 1/2 szklanki oleju rzepakowego. Do masy jajecznej dodaj skórkę z jednej cytryny. Dodaj 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj. Włóż do rondelka 100 g masła i łyżkę płatków lawendy. Podgrzewaj na małym ogniu ok. 2 min, aż masło się roztopi. Roztopione masło wlej do ciasta. Uwaga! Przesiej masło przez durszlak. Dodaj łyżkę soli. 

Krok 3.

Ustaw piekarnik na 190°C. Napełnij do połowy papilotki ciastem i piecz w 190°C przez ok. 18–20 min.

Krok 4.

Włóż wystudzony krem do miksera i ubij, aż będzie puszysty. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wystudzone, gotowe babeczki. 

Smacznego!

Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii Kulinarnej” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/53605583/unia-kulinarna
źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat