Paluszki rybne z frytkami z batatu

Paluszki rybne z frytkami z batatu, fot. TVP Wilno
Paluszki rybne z frytkami z batatu, fot. TVP Wilno
podpis źródła zdjęcia

Jak przekonać dzieci do zjedzenia ryby? Najprościej podając im ją w formie paluszków. Gotowce ze sklepu nie są jednak zawsze dobrym pomysłem, dużo lepiej zrobić je samodzielnie w domu. Frytki z batatów idealnie się sprawdzą w połączeniu z chrupiącą rybą!

Przepis na litewski twarogowy blok z jagodami – tinginys, fot. TVP Wilno

Przepis na litewski twarogowy blok z jagodami – tinginys

TVP Wilno

Składniki:


Filet z białej ryby morskiej – najlepszy będzie dorsz, miruna lub morszczuk;

Mąka pszenna; 

Jajka; 

Bułka tarta; 

Oliwa oliwek;

Sól, pieprz;

1–2 bataty;

Suszony tymianek.  


Przygotowanie frytek: 


Krok 1.

Bataty obierz i pokrój w słupki o podobnej wielkości. Są dość twarde, dlatego musisz mieć ostre narzędzie do obierania i krojenia. Dolej do frytek nieco oliwy – ilość zależy od ilości pokrojonych warzyw. Oliwa powinna pokryć warzywa po wymieszaniu. Dodaj przyprawy – nieco soli oraz suszony tymianek. Można zamiast tymianku wykorzystać także paprykę, oregano lub inne ulubione zioła. 


Krok 2.


Bataty wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw frytki do piekarnika na 20–25 minut (temperatura 190–200°C). Frytki powinny się lekko przyrumienić. 


Przygotowanie ryby: 


Krok 1.


Jeśli filet jest gruby (powinien mieć ok. 2 cm), po prostu pokrój go na kawałki przypominające paluszki, oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz w mące, zanurz w jajku, następnie obtocz w bułce tartej. Cieńsze porcje obtocz w mące i połóż jedną na drugą, zostaw na ok. 10 minut, mąka zadziała jak klej. Później również pokrój w kształt paluszków, panieruj jak wcześniej.


Krok 2.


Paluszki smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony, zdejmij na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju, następnie od razu podawaj.


Smacznego!


Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Pociągu do smaku” pod linkiemhttps://wilno.tvp.pl/61821349/pociag-do-smaku-10

źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat