Jak przekonać dzieci do zjedzenia ryby? Najprościej podając im ją w formie paluszków. Gotowce ze sklepu nie są jednak zawsze dobrym pomysłem, dużo lepiej zrobić je samodzielnie w domu. Frytki z batatów idealnie się sprawdzą w połączeniu z chrupiącą rybą!
Składniki:
Filet z białej ryby morskiej – najlepszy będzie dorsz, miruna lub morszczuk;
Mąka pszenna;
Jajka;
Bułka tarta;
Oliwa oliwek;
Sól, pieprz;
1–2 bataty;
Suszony tymianek.
Przygotowanie frytek:
Krok 1.
Bataty obierz i pokrój w słupki o podobnej wielkości. Są dość twarde, dlatego musisz mieć ostre narzędzie do obierania i krojenia. Dolej do frytek nieco oliwy – ilość zależy od ilości pokrojonych warzyw. Oliwa powinna pokryć warzywa po wymieszaniu. Dodaj przyprawy – nieco soli oraz suszony tymianek. Można zamiast tymianku wykorzystać także paprykę, oregano lub inne ulubione zioła.
Krok 2.
Bataty wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw frytki do piekarnika na 20–25 minut (temperatura 190–200°C). Frytki powinny się lekko przyrumienić.
Przygotowanie ryby:
Krok 1.
Jeśli filet jest gruby (powinien mieć ok. 2 cm), po prostu pokrój go na kawałki przypominające paluszki, oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz w mące, zanurz w jajku, następnie obtocz w bułce tartej. Cieńsze porcje obtocz w mące i połóż jedną na drugą, zostaw na ok. 10 minut, mąka zadziała jak klej. Później również pokrój w kształt paluszków, panieruj jak wcześniej.
Krok 2.
Paluszki smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony, zdejmij na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju, następnie od razu podawaj.
Smacznego!
Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Pociągu do smaku” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/61821349/pociag-do-smaku-10