Smaczne, pożywne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Godne polecenia jako przekąska, także dodatek do czystych zup. Spróbuj i się upewnisz!
Składniki:
Marynowana cebula:
1 kg cebuli;
200 ml wody;
10 ml octu jabłkowego;
1 łyżeczka soli;
2–3 łyżki miodu;
1 liść laurowy;
2 łyżki przyprawy do marynat.
Pasta grzybowa:
3 ugotowane na twardo jajka;
200 g kurek lub innych grzybów;
1 cebula;
1 ząbek czosnku;
1 łyżka majonezu;
1 łyża jogurtu naturalnego;
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej;
Pęczek pietruszki;
Sól, pieprz.
Chleb żytni;
Szprotki w oleju;
Pomidorki koktajlowe;
Pietruszka, koperek.
Marynowanie cebuli:
Krok 1.
Cebulę pokrój w bardzo cienkie talarki i przełóż do słoiczka.
Krok 2.
Wlej do rondelka ok. 200 g wody i 100 ml octu. Dodaj łyżkę soli, 2 łyżki miodu i 2 łyżki przypraw do marynowania wraz z liśćmi laurowymi. Wymieszaj i podgrzej. Gorącą marynatą zalewamy cebulę. Przykryj słoiczek i odstaw na ok. 2 godz.
Przygotowanie pasty grzybowej:
Krok 1.
Pokrój ząbek czosnku i cebulę w drobną kostkę. Pokrój na drobne kawałeczki 200 g grzybów.
Krok 2.
Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i osmaż cebulkę. Gdy cebula się zrumieni, dodaj grzyby. Smaż ok. 7–10 min na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Jak woda wyparuje, dodaj posiekany czosnek. Przełóż pastę i dodaj posiekaną pietruszkę. Przełóż do miseczki i odstaw, by się wystudziła.
Krok 3.
Do pasty grzybowej dodaj drobno posiekane jajka. Dodaj majonez, jogurt naturalny oraz musztardę. Wymieszaj.
Krok 4.
Podpiecz lekko chleb żytni w piekarniku, nagrzanym do 180°C. Uwaga! Przed pieczeniem, pokrój kromki chleba na ukos, w trójkąciki. Posmaruj olejem i minimalnie posól i popieprz. Wstaw do piekarnika na ok. 10 min.
Krok 5.
Na wystudzone kromki chleba wyłóż pastę grzybową, a na górę połóż szprotkę i kilka ćwiartek pomidora. Dodaj trochę koperku i udekoruj marynowaną cebulką.
Smacznego! Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii Kulinarnej” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/53605583/unia-kulinarna