Zapraszamy na słodki torcik naleśnikowy przekładany dżemem rokitnikowym. Torcik naleśnikowy może być smakowitym, słodkim śniadaniem lub podwieczorkiem.
Składniki:
Naleśniki:
100 ml oleju;
300 g mąki pszennej;
3 jajka;
220 ml wody gazowanej;
450 ml mleka;
2 łyżki cukru;
1 łyżeczka soli;
Masło do smażenia.
Dżem rokitnikowy:
500 g rokitnika;
200 g cukru;
Szklanka wody.
Krem:
400 ml śmietany kremówki;
2 łyżki cukru pudru;
Szczypta soli.
Owoce do dekoracji – czereśnie, borówki itp.
Przygotowanie naleśników:
Krok 1.
Wlej do misy wodę gazowaną, olej, mleko i wbij 3 jajka. Wymieszaj. Dodaj 300 g mąki pszennej i ponownie wymieszaj, by nie było grudek.
Krok 2.
Na rozgrzaną patelnię z masłem wlej ciasto cienką warstwą i smaż na złoty kolor z obu stron. Potrzebujemy 20 takich naleśników. Odstaw, aby nieco ostygły.
Przygotowanie dżemu:
Do garnka włóż rokitnik, zalej go ok. 200 ml wody i dodaj 1 szklankę cukru. Gotuj ok. 20 min, aż konfitura będzie gęsta.
Przygotowanie kremu:
Wlej do misy śmietankę kremówkę, dodaj szczyptę soli, 2 łyżki cukru pudru i ubij.
Przekładanie tortu:
Na talerzu ułóż jeden naleśnik i smaruj go łyżką dżemu, na niego ułóż następnego naleśnika i smaruj go łyżką kremu. Postępuj tak z pozostałymi naleśnikami, smarując je na przemian dżemem i kremem. Ostatniego naleśnika nie smaruj. Przyłóż drugim talerzem i wstaw do lodówki na całą noc.
Dekoracja:
Przed podaniem udekoruj torcik czereśniami i borówką, lub dowolnymi innymi jagodami. Posyp odrobiną cukru pudru.
Smacznego!
Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Pociągu do smaku” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/60728842/pociag-do-smaku