Tort naleśnikowy z dżemem rokitnikowym

Tort naleśnikowy z dżemem rokitnikowym, fot. TVP Wilno
podpis źródła zdjęcia

Zapraszamy na słodki torcik naleśnikowy przekładany dżemem rokitnikowym. Torcik naleśnikowy może być smakowitym, słodkim śniadaniem lub podwieczorkiem.

Przepis na przekąski z popularnych szprotek w oleju, fot. TVP Wilno

Przepis na przekąski z popularnych szprotek w oleju

TVP Wilno

Składniki: 


Naleśniki: 

100 ml oleju; 

300 g mąki pszennej; 

3 jajka; 

220 ml wody gazowanej; 

450 ml mleka; 

2 łyżki cukru; 

1 łyżeczka soli; 

Masło do smażenia. 


Dżem rokitnikowy: 

500 g rokitnika; 

200 g cukru; 

Szklanka wody.


Krem:

400 ml śmietany kremówki;

2 łyżki cukru pudru;

Szczypta soli.


Owoce do dekoracji – czereśnie, borówki itp.


Przygotowanie naleśników:


Krok 1.


Wlej do misy wodę gazowaną, olej, mleko i wbij 3 jajka. Wymieszaj. Dodaj 300 g mąki pszennej i ponownie wymieszaj, by nie było grudek. 


Krok 2.


Na rozgrzaną patelnię z masłem wlej ciasto cienką warstwą i smaż na złoty kolor z obu stron. Potrzebujemy 20 takich naleśników. Odstaw, aby nieco ostygły. 


Przygotowanie dżemu:


Do garnka włóż rokitnik, zalej go ok. 200 ml wody i dodaj 1 szklankę cukru. Gotuj ok. 20 min, aż konfitura będzie gęsta.


Przygotowanie kremu:


Wlej do misy śmietankę kremówkę, dodaj szczyptę soli, 2 łyżki cukru pudru i ubij. 


Przekładanie tortu: 


Na talerzu ułóż jeden naleśnik i smaruj go łyżką dżemu, na niego ułóż następnego naleśnika i smaruj go łyżką kremu. Postępuj tak z pozostałymi naleśnikami, smarując je na przemian dżemem i kremem. Ostatniego naleśnika nie smaruj. Przyłóż drugim talerzem i wstaw do lodówki na całą noc.


Dekoracja:


Przed podaniem udekoruj torcik czereśniami i borówką, lub dowolnymi innymi jagodami. Posyp odrobiną cukru pudru.


Smacznego!


Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Pociągu do smaku” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/60728842/pociag-do-smaku

źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat