Kopytka z sosem kurkowym to doskonały sposób na sycący obiad dla całej rodziny. Idealny obiad na jesień? Kopytka z sosem kurkowym sprawdzą się doskonale. Tak przygotowane kopytka wręcz perfekcyjnie sprawdzą się w chłodniejsze popołudnia, kiedy zaczynamy tęsknić za latem i promieniami słońca.
Składniki:
600 g ugotowanych ziemniaków;
6–8 łyżek mąki pszennej;
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
2 jajka;
Sól.
Sos kurkowy:
200 g kurek;
1 cebula;
400 ml śmietanki kremówki;
20 g masła;
1 ząbek czosnku;
Pęczek koperku;
Pęczek pietruszki;
Sól, pieprz;
Olej do smażenia;
Ser długo dojrzewający do podania (np. litewski ser Džiugas).
Przygotowanie kopytek:
Krok 1.
Ugotowane ziemniaki przełóż do misy, przeciśnij je przez praskę. Dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mąkę pszenną, posól i wbij 2 jajka. Wymieszaj.
Krok 2.
Na stolnicę wysyp trochę mąki, na którą przełóż masę ziemniaczaną. Rozwałkuj ciasto w wałek, pokrój w kopytka.
Krok 3.
We wrzącej wodzie ugotuj kopytka do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Przygotowanie sosu:
Krok 1.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj trochę łyżkę masła. Dodaj pokrojoną w małą kostkę cebulę, smaż ok. 5 min.
Krok 2.
Dodaj do usmażonej cebuli kurki, smaż. Wlej śmietankę kremówkę, gotuj przez ok. 8–10 min. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3.
Drobno pokrój pietruszkę i koperek. Dodaj do sosu. Przypraw czosnkiem.
Serwuj kopytka na talerzu, polej sosem i przypraw startym serem.
Smacznego!
Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Pociągu do smaku” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/60728842/pociag-do-smaku