Przepis na kopytka w sosie kurkowym

Przepis na kopytka w sosie kurkowym, fot. TVP Wilno
podpis źródła zdjęcia

Kopytka z sosem kurkowym to doskonały sposób na sycący obiad dla całej rodziny. Idealny obiad na jesień? Kopytka z sosem kurkowym sprawdzą się doskonale. Tak przygotowane kopytka wręcz perfekcyjnie sprawdzą się w chłodniejsze popołudnia, kiedy zaczynamy tęsknić za latem i promieniami słońca.

Tort naleśnikowy z dżemem rokitnikowym, fot. TVP Wilno

Tort naleśnikowy z dżemem rokitnikowym

TVP Wilno

Składniki:


600 g ugotowanych ziemniaków; 

6–8 łyżek mąki pszennej; 

1 łyżka mąki ziemniaczanej; 

2 jajka; 

Sól. 


Sos kurkowy: 


200 g kurek; 

1 cebula; 

400 ml śmietanki kremówki; 

20 g masła; 

1 ząbek czosnku; 

Pęczek koperku; 

Pęczek pietruszki; 

Sól, pieprz; 

Olej do smażenia;

Ser długo dojrzewający do podania (np. litewski ser Džiugas).


Przygotowanie kopytek:


Krok 1.


Ugotowane ziemniaki przełóż do misy, przeciśnij je przez praskę. Dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mąkę pszenną, posól i wbij 2 jajka. Wymieszaj. 


Krok 2.


Na stolnicę wysyp trochę mąki, na którą przełóż masę ziemniaczaną. Rozwałkuj ciasto w wałek, pokrój w kopytka.


Krok 3. 


We wrzącej wodzie ugotuj kopytka do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. 


Przygotowanie sosu:


Krok 1.


Na patelni rozgrzej olej, dodaj trochę łyżkę masła. Dodaj pokrojoną w małą kostkę cebulę, smaż ok. 5 min. 


Krok 2. 


Dodaj do usmażonej cebuli kurki, smaż. Wlej śmietankę kremówkę, gotuj przez ok. 8–10 min. Dopraw solą i pieprzem.


Krok 3. 


Drobno pokrój pietruszkę i koperek. Dodaj do sosu. Przypraw czosnkiem.


Serwuj kopytka na talerzu, polej sosem i przypraw startym serem.


Smacznego!


Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Pociągu do smaku” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/60728842/pociag-do-smaku

źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat