Dawniej na Małej Litwie – jednym z najbardziej malowniczych regionów naszego kraju – gości częstowano „kafiją z vofelami”. Zapraszamy do przygotowania wafli według autentycznego przepisu z 1892 r.!
Składniki:
100 g masła;
250 g cukru;
200–250 g mąki pszennej;
6 jajek;
plaster wędzonej słoniny.
Krem:
400 g śmietanki kremówki;
250 g serka mascarpone;
1 łyżka cukru pudru;
Szczypta soli.
Dżem ze śliwek:
500 g śliwek;
250 cukru;
laska cynamonu.
Przygotowanie gofrów:
Krok 1.
W rondelku roztop 100 g masła. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodaj 100 g cukru i ubij na puszystą pianę.
Do żółtek wlej ciepłe skarmelizowane masło. Do żółtek dodaj 200–250 g mąki pszennej. Wymieszaj.
Do ciasta stopniowo dodaj ubite białka. Uwaga! Mieszaj z dołu do góry.
Krok 2.
Ustaw na ogniu gofrownicę. Dodaj plasterek wędzonej słoniny tak, by tłuszcz się roztopił. Słonina nada aromatu i smaku: gofry będą chrupiące i nie przylepią się do formy.
Na dobrze wygrzaną gofrownicę wyłóż równomiernie ciasto. Smaż ok. 1 min z każdej strony.
Przygotowanie dżemu:
Usuń pestki ze śliwek, wrzuć owoce do rondelka, dodaj 250 g cukru trzcinowego, laskę cynamonu i gotuj ok. 10 min.
Przygotowanie kremu:
Do misy miksera wlej 400 ml śmietanki kremówki, 250 g serka mascarpone i łyżkę cukru pudru. Ubij, aż konsystencja będzie przypominała roztopione lody.
Połącz dżem i krem z goframi według własnego uznania. Smacznego!
Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii Kulinarnej” pod linkiem: