Przepis na tradycyjne wafle z 1892 roku

Przepis na tradycyjne wafle z 1892 roku, fot. TVP Wilno
podpis źródła zdjęcia

Dawniej na Małej Litwie – jednym z najbardziej malowniczych regionów naszego kraju – gości częstowano „kafiją z vofelami”. Zapraszamy do przygotowania wafli według autentycznego przepisu z 1892 r.!

Przepis na kopytka w sosie kurkowym, fot. TVP Wilno

Przepis na kopytka w sosie kurkowym

TVP Wilno

Składniki:


100 g masła; 

250 g cukru; 

200–250 g mąki pszennej; 

6 jajek; 

plaster wędzonej słoniny. 


Krem: 


400 g śmietanki kremówki; 

250 g serka mascarpone; 

1 łyżka cukru pudru; 

Szczypta soli. 


Dżem ze śliwek: 


500 g śliwek; 

250 cukru; 

laska cynamonu.


Przygotowanie gofrów:


Krok 1.


W rondelku roztop 100 g masła. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodaj 100 g cukru i ubij na puszystą pianę. 


Do żółtek wlej ciepłe skarmelizowane masło. Do żółtek dodaj 200–250 g mąki pszennej. Wymieszaj. 


Do ciasta stopniowo dodaj ubite białka. Uwaga! Mieszaj z dołu do góry. 


Krok 2.


Ustaw na ogniu gofrownicę. Dodaj plasterek wędzonej słoniny tak, by tłuszcz się roztopił. Słonina nada aromatu i smaku: gofry będą chrupiące i nie przylepią się do formy. 


Na dobrze wygrzaną gofrownicę wyłóż równomiernie ciasto. Smaż ok. 1 min z każdej strony. 


Przygotowanie dżemu:


Usuń pestki ze śliwek, wrzuć owoce do rondelka, dodaj 250 g cukru trzcinowego, laskę cynamonu i gotuj ok. 10 min.


Przygotowanie kremu:


Do misy miksera wlej 400 ml śmietanki kremówki, 250 g serka mascarpone i łyżkę cukru pudru. Ubij, aż konsystencja będzie przypominała roztopione lody. 


Połącz dżem i krem z goframi według własnego uznania. Smacznego!


Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii Kulinarnej” pod linkiem:

https://wilno.tvp.pl/53605583/unia-kulinarna

źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat