Tajwańscy eksperci sprawdzają zakłady mięsne na Litwie

Tajwańscy eksperci sprawdzają zakłady mięsne na Litwie, fot. BNS/Arnas Strumila
podpis źródła zdjęcia

W poniedziałek tajwańscy eksperci rozpoczęli audyt litewskich producentów mięsa zamierzających eksportować wołowinę na Tajwan.

Podczas prawie dwutygodniowego audytu przedstawiciele tajwańskiego Biura ds. Inspekcji Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Urzędu ds. Żywności i Leków ocenią, w jaki sposób wymagania są wdrażane w trzech zakładach mięsnych, poinformowała Służba ds. Żywności i Weterynarii.

Tajwańscy eksperci sprawdzą też jedną firmę, która produkuje nawozy organiczne z obornika bydła mięsnego i zamierza eksportować swoją produkcję. Podczas audytu przedstawiciele Tajwanu ocenią również pracę Krajowego Instytutu Oceny Ryzyka Żywności i Weterynarii oraz odwiedzą graniczny posterunek weterynaryjny Służby ds. Żywności i Weterynarii w porcie w Kłajpedzie.

To już drugi audyt dotyczący możliwości eksportowych produkcji litewskiej. W tym roku na przełomie lipca i sierpnia tajwańscy eksperci przeprowadzili audyt litewskich producentów przetworów jajecznych, mlecznych i rybnych. Obecnie oczekuje się na ostateczne ustalenia z audytu, które powinny otworzyć nowe możliwości przed litewskimi producentami żywności.

Ponad 20 litewskich producentów żywności zamierza eksportować swoje produkty na Tajwan.

źródło: BNS, fot. BNS/Arnas Strumila
Więcej na ten temat