Kibiny karaimskie – przysmak kuchni litewskiej

Kibiny karaimskie – przysmak kuchni litewskiej, fot. TVP Wilno
podpis źródła zdjęcia

Litewskie kibiny (lit. kibinai), czyli karaimskie pierogi z kruchego ciasta. Jest to danie pochodzące z kuchni tatarskiej, ale wpisało się na dobre w tradycję litewską. Kibiny najlepiej smakują w parze z bulionem.

Przepis na wielkopostne rogale, fot. TVP Wilno

Przepis na rogale świętomarcińskie

TVP Wilno

Składniki:

1 kg mąki pszennej; 

450 g masła; 

4 jajka; 

200 g śmietany; 

Sól. 


Nadzienie: 

1 kg baraniny; 

4 cebule; 

4 ząbki czosnku; 

Sól, pieprz. 


1 jajko do posmarowania.


Przygotowanie ciasta:


Krok 1.


Przesiej mąkę. Zetrzyj masło lub pokrój w kostkę i wrzuć do mąki. Dodaj sól. Można także użyć margaryny, wtedy nie trzeba dodawać soli. Mieszać masło z mąką trzeba ręcznie – na kruszonkę. 


Krok 2.


Do uzyskanej masy dodaj śmietanę i jajka. Ugnieć ciasto ręcznie przez ok. 10 min. Ciasto musi czuć miłość i ciepło rąk. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w lodówce na pół godziny. 


Przygotowanie nadzienia: 


Krok 1.


Mięso należy pokroić w bardzo drobną kostkę.


Krok 2. 


Dodaj posiekaną cebulę, posiekany czosnek i sól oraz niewielką ilość zmielonego czarnego pieprzu. Żadne inne przyprawy nie są potrzebne. Można również dodawać wodę, ponieważ nadzienie powinno być bardzo soczyste. 


Formowanie kibinów:


Krok 1.


Do jednego kibina potrzeba ok. 70–100 g ciasta. Musisz zrobić okrąg z ciasta, w centrum musi być nadzienie. Wspinaj krawędzie (krawędzie powinny być wystarczająco szerokie) i uformuj z nich warkocz. 


Krok 2. 


Kibiny muszą być umieszczone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Objętość kibinów wzrośnie. Posmaruj jajkiem.  


Krok 3. 


Wypiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20–30 minut. 


Kibin jest soczysty wewnątrz, nawet ciasto jest nasączone bardzo smacznym sokiem mięsnym. Należy uważać, aby nie oparzyć się sokiem podczas jedzenia. Podawać z rosołem lub oddzielnie.


Smacznego!


Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii kulinarnej” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/64378088/przepis-na-kybyny-75

źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat