Litewskie kibiny (lit. kibinai), czyli karaimskie pierogi z kruchego ciasta. Jest to danie pochodzące z kuchni tatarskiej, ale wpisało się na dobre w tradycję litewską. Kibiny najlepiej smakują w parze z bulionem.
Składniki:
1 kg mąki pszennej;
450 g masła;
4 jajka;
200 g śmietany;
Sól.
Nadzienie:
1 kg baraniny;
4 cebule;
4 ząbki czosnku;
Sól, pieprz.
1 jajko do posmarowania.
Przygotowanie ciasta:
Krok 1.
Przesiej mąkę. Zetrzyj masło lub pokrój w kostkę i wrzuć do mąki. Dodaj sól. Można także użyć margaryny, wtedy nie trzeba dodawać soli. Mieszać masło z mąką trzeba ręcznie – na kruszonkę.
Krok 2.
Do uzyskanej masy dodaj śmietanę i jajka. Ugnieć ciasto ręcznie przez ok. 10 min. Ciasto musi czuć miłość i ciepło rąk. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w lodówce na pół godziny.
Przygotowanie nadzienia:
Krok 1.
Mięso należy pokroić w bardzo drobną kostkę.
Krok 2.
Dodaj posiekaną cebulę, posiekany czosnek i sól oraz niewielką ilość zmielonego czarnego pieprzu. Żadne inne przyprawy nie są potrzebne. Można również dodawać wodę, ponieważ nadzienie powinno być bardzo soczyste.
Formowanie kibinów:
Krok 1.
Do jednego kibina potrzeba ok. 70–100 g ciasta. Musisz zrobić okrąg z ciasta, w centrum musi być nadzienie. Wspinaj krawędzie (krawędzie powinny być wystarczająco szerokie) i uformuj z nich warkocz.
Krok 2.
Kibiny muszą być umieszczone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Objętość kibinów wzrośnie. Posmaruj jajkiem.
Krok 3.
Wypiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20–30 minut.
Kibin jest soczysty wewnątrz, nawet ciasto jest nasączone bardzo smacznym sokiem mięsnym. Należy uważać, aby nie oparzyć się sokiem podczas jedzenia. Podawać z rosołem lub oddzielnie.
Smacznego!
Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii kulinarnej” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/64378088/przepis-na-kybyny-75