Ciężko znaleźć kogoś, kto nie lubi dań przygotowanych z użyciem tortilli. Tym razem prezentujemy kolejną propozycję na szybką i pyszną przekąskę – tortille z chrupiącym kurczakiem.
Składniki:
Domowe tortille:
350 g mąki pszennej (2 szklanki);
160 ml gorącej wody;
1 łyżeczka soli;
2 łyżki oleju.
Chrupiący kurczak:
2 piersi kurczaka;
1 jajko;
100 g maki;
Czerstwy chleb;
Olej rzepakowy;
Sól, pieprz;
1 łyżeczka czerwonej papryki;
Olej do smażenia.
Przygotowanie tortilli
Krok 1.
W misce umieść mąkę, sól, roztopione masło oraz wlej bardzo gorącą wodę (najlepiej wrzątek). Od razu zamieszaj całość łyżką.
Krok 2.
Po chwili zacznij wyrabiać ciasto ręcznie (lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj je np. folią i odstaw do wystudzenia na ok. 30 min.
Krok 3.
Podziel ciasto na równe kawałków i rozwałkuj kulę ciasta dłonią na kształt cienkiego wałka i potnij ciasto jak domowe kopytka. Powinny wyjść kawałki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 4.
Czystą ściereczkę kuchenną lekko zroś wodą na całej powierzchni, by była wilgotna. Ściereczkę złóż na pół. Pod ściereczką umieść kawałki ciasta. Kawałki ciasta trzymane pod wilgotną, bawełnianą ściereczką nie będą wysychać.
Krok 5.
Patelnię nagrzej na dużej mocy palnika. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na drewnianej desce lub stolnicy (bez podsypywania stolnicy mąką). Kawałek ciasta postaraj się rozwałkować jak najcieniej tylko możesz.
Krok 6.
Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełóż placek na nagrzaną patelnię. Wystarczy po 20 sekund na każdą stronę. Na placku powinny się zacząć pokazywać pęcherzyki. Cienkie ciasto pęcherzyków powinno się podpiekać na brązowo, wiec w razie gdyby placki za mocno się podpiekały, zmniejsz moc palnika.
Przygotowanie kurczaka
Krok 1.
Czerstwą bułkę zmiksuj na bułkę tartą.
Krok 2.
Pokrój kurczaka w plasterki.
Krok 3.
Dopraw kurczaka solą, pieprzem i czerwoną paprykę. Dodaj olej rzepakowy. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4.
Obtocz kurczaka w jajku, mące i bułce tartej.
Krok 5.
Osmaż kurczaka na gorącym ogniu.
Krok 6.
Połóż tortillę na desce lub blacie. Następnie wyłóż na placek liście sałaty, warzywa i chrupiący kurczak.
Smacznego!
Proces przygotowania oraz przepis można znaleźć w odcinku „Unii Kulinarnej” pod linkiem: https://wilno.tvp.pl/71342719/unia-kulinarna-przepis-na-tortille-z-chrupiacym-kurczakiem-111