Ostatnio znacznie wzrasta świadomość tego, jak wygląda przemysł mięsny, jaki ma wpływ na środowisko, jakie warunki panują w hodowlach. Jednym ze sposobów na ograniczenie negatywnych skutków konsumpcji mięsa jest przejście na dietę wegetariańską. Nie jest to jednak jedyny powód, dlaczego ludzie coraz częściej usuwają mięso ze swojej diety: niektórzy nie chcą wyrządzać krzywdy zwierzętom, inni kierują się swoimi etnicznymi, ekonomicznymi, religijnymi czy ekologicznymi poglądami albo przekonaniem, że spożywanie go nie jest zdrowe. Taki dosyć radykalny wybór, jakim jest przejście na dietę wegetariańską, często wzbudza wiele kontrowersji – niektórzy twierdzą, że taka dieta nie dostarcza wystarczającej ilości składników pokarmowych i odżywczych, inni natomiast zapewniają, że jest ona kluczem do zdrowego życia. Jak więc naprawdę z tym wegetarianizmem jest?