W pierwszym odcinku nowej odsłony Unii Kulinarnej Ania Pilarczyk będzie miała dla Łukasza i Mariusza odpowiedzialne zadanie przygotowania na stół wielkanocny dania, w skład którego wchodzą masło, cebula i wątróbka.
Pâté z sosem z czarnej porzeczki
Składniki:
400 g wątróbki kurzej
50 g boczku wędzonego
100 g słoniny
100 g masła
3 średnie szalotki
2 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
70 ml wina porto
100-150 ml śmietanki kremówki
3 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
Sos z porzeczki:
400 g czarnej porzeczki
100 g cukru
sok z ½ cytryny
kilka jagód jałowca
sól
Proces przygotowania:
Wątróbkę oczyszczamy z niepotrzebnych błon. Kroimy słoninę i boczek w bardzo drobną kostkę. Obsmażamy, aż tłuszcz się wytopi.
Kroimy cebulę w kostkę. Smażymy razem z boczkiem, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, tymianek, ziarna jałowca. 2-3 min. na ogniu. Usuwamy tymianek i czosnek. Część tłuszczu zlewamy i zachowujemy.
Masę przekładamy do kielicha blendera.
Na pozostałym tłuszczu obsmażamy wątróbki. Muszą być smażone małymi partiami, na mocnym ogniu, aby się zrumieniły, a w środku pozostały lekko surowe. Patelnię z wątróbkami deglasujemy winem i czekamy, aż trochę odparuje.
Wszystko mieszamy i dokładnie mielimy, dla konsystencji dodajemy trochę śmietanki kremówki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przecieramy przez sito.
Przekładamy do naczyń i przykrywamy warstwą masła klarowanego, aby zapobiegło oksydacji – dzięki temu pate nie straci koloru.
Odstawiamy do lodówki.
W międzyczasie czarne porzeczki, cukier i sok z cytryny przekładamy do rondelka. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Ucieramy blenderem i przecieramy przez sito.
Pate serwujemy z pieczywem i obok podajemy gotowy sos z czarnej porzeczki.
Pasztet drobiowy ze śliwką w kruchym cieście
Składniki na pasztet:
1 duży kurczak
400 g wątróbki drobiowej
4 udka z kurczaka
300 g boczku wędzonego
3 marchewki
0,5 selera
1 pietruszka
3 cebule
liść laurowy (opcjonalnie)
pieprz ziarnisty (opcjonalnie)
3 kajzerki
3 jajka
łyżka papryki słodkiej
łyżka papryki ostrej
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
300 g suszonych śliwek
3 łyżki bułki tartej
Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
3 żółtka
szczypta soli
150 g masła
2 łyżki śmietany
Proces przygotowania:
Kurczaka myjemy, porcjujemy i razem z udkami wkładamy do garnka. Dodajemy obrane jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i zalewamy wodą. Gotujemy około godziny. Studzimy.
Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na 4 łyżkach oleju, aż się zeszkli. Dodajemy wątróbkę i smażymy jeszcze około 7 minut.
Bułki moczymy w rosole.
Ugotowanego kurczaka obieramy z kości i mielimy razem z warzywami, podsmażoną wątróbką, odciśniętymi bułkami i boczkiem.
Do masy wbijamy jajka, dodajemy śliwki pokrojone na mniejsze kawałki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, obiema paprykami.
Masę dokładnie wyrabiamy ręką i przekładamy do keksówki wysmarowanej odrobiną masła. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 C.
Przygotowanie ciasta kruchego:
Mąkę zagniatamy z masłem, dodajemy żółtka, sól, na końcu - śmietanę, dokładnie rozgniatając, aż powstanie jednolita żółta masa. Gotową masę wałkujemy w prostokąt o grubości 0,5 centymetra, nierówne ranty odkrawamy nożem tak aby prostokąt był w pełni symetryczny.
Na środek ciasta kładziemy wcześniej ostudzony gotowy pasztet i starannie zawijamy tak, aby w pełni pokryć obwód pasztetu zostawiając tylko odkryte boki.
Foremkę do pieczenia smarujemy roztopionym masłem, następnie posypujemy bułką tartą wkładając pasztet dołem do łączenia ciasta kruchego tak,aby nie było widoczne po upieczeniu. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni.
Jajka barwione czarną porzeczką
Składniki:
jajka
czarne porzeczki
ocet
Sposób przygotowania:
Jagody rozcieramy, aż puszczą sok. Zalewamy wodą. Dodajemy jajka i łyżkę octu. Gotujemy 7 minut, wyłączamy i zostawiamy w wodzie na 10 min. Wybieramy, osuszamy i gotowe.
Jajka barwione czerwoną cebulą
Składniki :
jajka
łupiny cebuli czerwonej (im większa ilość łupin, tym kolor będzie wyraźniejszy)
3 łyżki octu
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Łupiny z cebuli wkładamy do garnka, na nich układamy jajka. Następnie zalewamy zimną wodą, dodajemy 2/3 łyżki octu i trochę soli, przykrywamy resztą łupin. Gotujemy 10 minut. Ugotowane jajka zostawiamy w garnku do wystudzenia.