12 kwietnia przypada Dzień Czekolady. Nieprzypadkowo więc w kolejnym odcinku Unii Kulinarnej kucharze będą musieli przygotować dania z tym słodkim przysmakiem. Mariusz Paluch sięgnie do tradycji kuchni meksykańskiej i ugotuje pikantne, sycące chili con carne z gorzką czekoladą i kawą. Łukasz Palkowski zaproponuje deser wywodzący się z Hiszpanii – sernik baskijski z sosem czekoladowym z dodatkiem chili.
Sernik baskijski z sosem czekoladowym z dodatkiem chili
Składniki:
700 g twarogu
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sos czekoladowy:
300 ml śmietanki kremówki 30%
150 g czekolady
20 g masła
płatki chili
sól
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
- Twaróg mielimy w malakserze. Stopniowo dodajemy śmietankę, aż masa będzie kremowa i bez grudek. Ubijamy ok. 4 min.
- Do gotowego serka kremowego dodajemy pozostałą śmietankę i po jednym - jajka. Mieszamy.
- Dodajemy cukier, pastę waniliową, sól i mączkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę sernikową.
- Pieczemy przez ok. 25 min, aż powierzchnia sernika mocno się przypali.
- Wybieramy, studzimy i do lodówki na noc (obowiązkowo!)
Sos:
- W rondelku podgrzewamy kremówkę.
- Dodajemy czekoladę mleczną i deserową.
- Kiedy czekolada się roztopi, dodajemy masło, sól i płatki chili. Mieszamy.
- Gotowe!
Chili con carne z gorzką czekoladą i kawą
Składniki:
-400 g mięsa wołowego mielonego
-1 średnia cebula
-1 papryczka chili
-300 g passaty pomidorowej
-3 ząbki czosnku
-1 espresso lub 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-30 g gorzkiej czekolady
-100 g kukurydzy z puszki
-150 g fasoli czerwonej z puszki
-300 g bulionu wołowego może być w proszku(3 łyżki na 300 ml)
-1 pęczek świeżej kolendry
-sól, pieprz (opcjonalnie)
-szczypta oregano, kminku, papryki wędzonej w proszku
Do podania:
-1 limonka
-śmietana
-tortilla
-papryczki jalapeno
-ser żółty
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek i papryczkę chili pokroić w drobną kostkę.
2.Do głębokiego garnka dajemy 2 łyżki oliwy lub oleju. Podsmażamy cebulę oraz czosnek przez 1 minutę do zeszklenia.
3.Następnie dodajemy posiekaną papryczkę chili i smażymy przez 2 minuty. Dorzucamy mięso wołowe i smażymy do momentu uzyskania szarego koloru.
4.Mięso doprawiamy solą, pieprzem, kminem oraz papryką wędzoną.
5.Do garnka wlewamy passatę, mieszamy. .Dodajemy gorzką czekoladę i kawę espresso.
6.Dodajemy 300 g bulionu wołowego i starannie mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia.
7.Gdy chili con carne jest już gęste, dodajemy kolendrę oraz oregano.
8. Kilka minut przed końcem dodajemy kukurydzę oraz fasolę.
9.Podajemy z serem lub śmietaną do tego mogą być tortille.
Pintxos (czyt. Pińczo)
Składniki:
4 kromki chleba żytniego
2 czerwone papryki
100 g kremowego sera koziego
3 czerwone cebule
4 łyżki octu balsamicznego
30 g cukru trzcinowego
20 g masła
oliwa
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Paprykę opalamy na palniku gazowym, aż skórka będzie spalona. Przekładamy do misy, zawijamy folią spożywczą i czekamy, aż papryka zaparuje. Następnie obieramy ze skórki.
- Pokrojoną cebulkę smażymy na mieszance masła i oliwy. Potrwa to ok. 20 min., aż się skarmelizuje.
- Wlewamy ocet, dodajemy cukier i jeszcze dajemy 10 min. Doprawiamy.
- Kroimy chleb na porcje.
- W paprykę zawijamy serek kozi. Układamy na kromce.
- Na górę dajemy chutney cebulowe.
Domowe tortille
Składniki:
-400 g mąki pszennej tortowej
-2 łyżki roztopionego masła (30 g)
-200 ml wrzącej wody
-płaska łyżka soli
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, sól, roztopione masło i wlać gorącą wodę. Od razu wymieszać całość łyżką.
2 .Po chwili możemy wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrabiamy ciasto kilka minut aby stało się zwarte i elastyczne.
3.Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut.
4. Ciasto dzielimy na równe kawałki w kształcie kulek.
5.Teraz możemy brać się za wałkowanie każdej kulki bez podsypywania mąką, pamiętając o przykryciu pozostałych wilgotną czystą ściereczką kuchenną, aby nie wyschły.
6.Patelnię nagrzewamy na największej mocy palnika. Każdą ze stron smażymy 20 sekund. Na placku powinny pojawić się pęcherzyki.
7.W tym czasie szykujemy już kolejny placek. Każdy gotowy kładziemy jeden na drugim, między połówkami wilgotnej ściereczki.