Unia Kulinarna: dorsz i cukinia #152

W Unii Kulinarnej propagujemy kuchnię zdrową i pożywną, a ryby i warzywa to niewątpliwie produkty, które muszą znaleźć się w codziennej diecie. Kucharze Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch mają dla Widzów propozycje zdrowych i smacznych dań. Będzie to dorsz z cukinią i sosem z orzechów laskowych oraz cukinia faszerowana dorszem i warzywami, a dodatkowo – placki z cukinii i zdrowa przekąska – chipsy z marchewki.

Ryba z cukinią i sosem z orzechów laskowych


Składniki:

- filet z dorsza

- 2 cukinie

- 2 bataty

- 1 cytryna

- oliwa

- tymianek

- sól, pieprz


Sos: 

- 200 ml śmietanki kremówki 

- 200 g orzechów laskowych

- 1/4 łyżeczki miso (opcjonalnie)

- sól, pieprz


Sposób przygotowania: 

  1. Czyścimy, osuszamy filety. Skrapiamy oliwą, solimy i odstawiamy na bok. 
  2. Cukinię kroimy na paski za pomocą obieraczki do warzyw. Paski układamy jeden na drugim, następnie przykrywamy nimi rybę. Doprawiamy solą i skrapiamy oliwą.
  3. Rybę pieczemy w 120 stopniach przez 20 min.
  4. W kostkę kroimy pozostałą cukinię. Marynujemy ją w cytrynie i oliwie, doprawiamy pieprzem.
  5. Batata kroimy w kostkę, smażymy z tymiankiem na lekko rozgrzanym oleju. 
  6. Orzechy podpiekamy w piekarniku. 
  7. Do śmietanki dodajemy orzechy i gotujemy na małym ogniu 10 -15 min. Mielimy i odcedzamy. Doprawiamy pastą miso i pieprzem. 



Cukinia faszerowana dorszem i pęczakiem 


Składniki:

- 400 gramów fileta z dorsza

- 6 całych cukinii

- 100 g sera żółtego

- 4 łyżki śmietany 18%

- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny

- 200 g kaszy pęczak

- 15 g suszonych pomidorków

- 1 cebula

- szczypta koperku

- zioła prowansalskie, sól i pieprz

- oliwa z oliwek

- 2 łyżeczki masła

- kurkuma


Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy kaszę pęczak.
  2. Filety dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na kawałeczki. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulkę, dodajemy suszone pomidory, następnie ugotowaną kaszę. Doprawiamy kurkumą.
  4. Dodajemy śmietanę. Kiedy masa zredukuje się, Doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi. Dodajemy rybę.
  5. Całość smażymy przez ok. 4 -5 minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Cukinie myjemy i odcinamy wierzchołki. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Cukinie wypełniamy farszem z kaszy i ryby, posypujemy serem i koperkiem.
  7. Cukinie ustawiamy w naczyniu do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.



Placki z cukinii


Składniki:

- 1 cukinia

- 1 ziemniak

- 2 łyżki mąki

- 1 jajko

- sól

- pieprz

- oliwa do smażenia


Sposób przygotowania:

  1. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na sitku na 15 min.
  2. Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce o małych oczkach.
  3. Gdy cukinia puści sok, odciskamy nadmiar wody rękoma.
  4. Łączymy cukinię, starty ziemniak, dodajemy mąkę i jajko, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Dokładnie mieszamy.
  5. Na rozgrzaną na patelni oliwę wykładamy masę, formując placki.
  6. Smażymy na małym ogniu aż się zrumienią.



Chipsy z marchewki


Składniki:

- 4 marchewki

- oliwa

- sól

- ulubione przyprawy


Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę myjemy, obieramy ją i kroimy w cieniutkie plastry. 
  2. Piekarnik ustawiamy na 130 stopni z termoobiegiem, jeśli nie macie termoobiegu to na 140 stopni.
  3. Marchewkę marynujemy z oliwą.
  4. Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia układamy plastry marchewki. 
  5. Pieczemy ok. godziny, aż będą kruche i suche.
  6. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą i ulubionymi przyprawami.