W Unii Kulinarnej propagujemy kuchnię zdrową i pożywną, a ryby i warzywa to niewątpliwie produkty, które muszą znaleźć się w codziennej diecie. Kucharze Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch mają dla Widzów propozycje zdrowych i smacznych dań. Będzie to dorsz z cukinią i sosem z orzechów laskowych oraz cukinia faszerowana dorszem i warzywami, a dodatkowo – placki z cukinii i zdrowa przekąska – chipsy z marchewki.
Ryba z cukinią i sosem z orzechów laskowych
Składniki:
- filet z dorsza
- 2 cukinie
- 2 bataty
- 1 cytryna
- oliwa
- tymianek
- sól, pieprz
Sos:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g orzechów laskowych
- 1/4 łyżeczki miso (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Czyścimy, osuszamy filety. Skrapiamy oliwą, solimy i odstawiamy na bok.
- Cukinię kroimy na paski za pomocą obieraczki do warzyw. Paski układamy jeden na drugim, następnie przykrywamy nimi rybę. Doprawiamy solą i skrapiamy oliwą.
- Rybę pieczemy w 120 stopniach przez 20 min.
- W kostkę kroimy pozostałą cukinię. Marynujemy ją w cytrynie i oliwie, doprawiamy pieprzem.
- Batata kroimy w kostkę, smażymy z tymiankiem na lekko rozgrzanym oleju.
- Orzechy podpiekamy w piekarniku.
- Do śmietanki dodajemy orzechy i gotujemy na małym ogniu 10 -15 min. Mielimy i odcedzamy. Doprawiamy pastą miso i pieprzem.
Cukinia faszerowana dorszem i pęczakiem
Składniki:
- 400 gramów fileta z dorsza
- 6 całych cukinii
- 100 g sera żółtego
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 200 g kaszy pęczak
- 15 g suszonych pomidorków
- 1 cebula
- szczypta koperku
- zioła prowansalskie, sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki masła
- kurkuma
Sposób przygotowania:
- Gotujemy kaszę pęczak.
- Filety dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na kawałeczki. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulkę, dodajemy suszone pomidory, następnie ugotowaną kaszę. Doprawiamy kurkumą.
- Dodajemy śmietanę. Kiedy masa zredukuje się, Doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi. Dodajemy rybę.
- Całość smażymy przez ok. 4 -5 minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
- Cukinie myjemy i odcinamy wierzchołki. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Cukinie wypełniamy farszem z kaszy i ryby, posypujemy serem i koperkiem.
- Cukinie ustawiamy w naczyniu do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Placki z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 ziemniak
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na sitku na 15 min.
- Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce o małych oczkach.
- Gdy cukinia puści sok, odciskamy nadmiar wody rękoma.
- Łączymy cukinię, starty ziemniak, dodajemy mąkę i jajko, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzaną na patelni oliwę wykładamy masę, formując placki.
- Smażymy na małym ogniu aż się zrumienią.
Chipsy z marchewki
Składniki:
- 4 marchewki
- oliwa
- sól
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
- Marchewkę myjemy, obieramy ją i kroimy w cieniutkie plastry.
- Piekarnik ustawiamy na 130 stopni z termoobiegiem, jeśli nie macie termoobiegu to na 140 stopni.
- Marchewkę marynujemy z oliwą.
- Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia układamy plastry marchewki.
- Pieczemy ok. godziny, aż będą kruche i suche.
- Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą i ulubionymi przyprawami.