Sezonowość w zdrowej diecie jest bardzo ważna. Wybierając produkty od lokalnych producentów możemy być pewni, że zostały wyhodowane w naszej strefie geograficznej, świeżo zebrane, nie były długo transportowane i przechowywane w magazynach. A w jakiej postaci mogą trafić na nasze talerze - podpowiedzą kucharze Unii Kulinarnej – Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch. W kolejnym odcinku przygotują oni dania z nowalijkami.
Glazurowane nowalijki z sosem tzatziki
200 g rzodkiewek
100 g młodych marchewek
pęczek szczypiorku
20 g masła
2 łyżeczki miodu
3 ząbki czosnku
pietruszka
oliwa
sól
Sos tzatziki
300 g jogurtu greckiego
2 ogórki
3 ząbki czosnku
oliwa
koperek
mięta
sok z cytryny
sól
Proces przygotowania:
- Marchewkę obieramy, ale zostawiamy ogonki, przekrawamy wzdłuż na połowę. Rzodkiewkę również przecinamy na połowę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło. Rzodkiewkę karmelizujemy na dość dużym ogniu. Doprawiamy łyżeczką miodu i sokiem z cytryny.
- Smażymy marchewkę. Dodajemy miód, tymianek i sól.
- Na maśle z oliwą smażymy szczypiorek, dolewamy chlust wody i glazurujemy przez 2 -3 min.
- Sos tzatziki: ścieramy na tarce o grubych oczkach ogórki. Odciskamy z nadmiaru płynu. Dodajemy posiekane listki pietruszki, mięty, koperku. Łączymy z jogurtem greckim. Doprawiamy czosnek, solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny.
- Na półmisek wykładamy tzatziki. Na górę warzywa. Dekorujemy zieleniną.
Sushi z nowalijek
500 g ryżu krótkoziarnistego
pęczek szczypiorku
2 ogórki szklarniowe
1 papryka czerwona
1 opak. liści nori
pasta wasabi
250 ml octu ryżowego
100 ml sosu sojowego
1 awokado
120 g serka śmietankowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Proces przygotowania:
- Ryż starannie myjemy. Następnie zalewamy wodą w proporcji: 1,3 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, następnie zmniejszamy ogień. Odstawiamy garnek z ryżem na 10 minut pod przykryciem.
- Zaprawa do ryżu: 250 ml octu ryżowego, 2 łyżki cukru oraz 1 łyżeczka soli. Podgrzewamy ocet, do gorącego cukier i sól, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Gotowy ryż zalewamy przygotowaną zaprawą, powoli mieszamy.
- Wydrążamy miąższ z ogórków, kroimy w paski. Tak samo kroimy paprykę i awokado.
- Matę do sushi owijamy folią spożywczą. Układamy liść nori i pokrywamy go ryżem, zostawiając z każdej strony 2 cm margines, delikatnie ugniatamy palcami, tak aby ryż był równo rozmieszczony.
- Przy samej początkowej krawędzi ryżu dajemy wasabi, rozsmarowując po całej długości. Za pomocą rękawa kuchennego wyciskamy serek śmietankowy. Na nim układamy paski ogórka, paprykę bądź awokado.
- Starannie zwijamy w rulony, które następnie kroimy ostrym nożem. Podajemy z sosem sojowym.
Orientalna sałatka ogórkowa
4 ogórki
sól
Dressing
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki płatków chili
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki octu
sól
Proces przygotowania:
- Ogórki kroimy w grube 3 cm plastry.
- Solimy i czekamy aż puszczą sok. Następnie przekładamy na papierowy ręczniczek, aby wchłonął wilgoć.
- Robimy dressing łącząc wszystkie składniki.
- Ogórki opłukujemy z nadmiaru soli. Następnie marynujemy w dressingu i odstawiamy na chwilkę.
- Serwujemy!
Tofu z rzodkiewką i szczypiorkiem
1 kostka tofu
połowa pęczka szczypiorku
5 rzodkiewek
sól
świeży pieprz mielony
świeży czosnek
3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki mleka sojowego
Sposób przygotowania:
- Kostkę tofu rozgnieść w misce za pomocą widelca lub praski do ziemniaków.
- Rzodkiewkę umyć w zimnej wodzie, potem wysuszyć i pokroić drobno nożem lub zetrzeć na tarce.
- Szczypiorek pokroić nożem również drobno. Połączyć składniki, starannie wymieszać.
- Podajemy z pieczywem.