Unia Kulinarna: nowalijki #153

Sezonowość w zdrowej diecie jest bardzo ważna. Wybierając produkty od lokalnych producentów możemy być pewni, że zostały wyhodowane w naszej strefie geograficznej, świeżo zebrane, nie były długo transportowane i przechowywane w magazynach. A w jakiej postaci mogą trafić na nasze talerze - podpowiedzą kucharze Unii Kulinarnej – Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch. W kolejnym odcinku przygotują oni dania z nowalijkami.

Glazurowane nowalijki z sosem tzatziki 

  

200 g rzodkiewek

100 g młodych marchewek 

pęczek szczypiorku

20 g masła

2 łyżeczki miodu

3 ząbki czosnku 

pietruszka

oliwa

sól 

 

Sos tzatziki 

300 g jogurtu greckiego

2 ogórki

3 ząbki czosnku

oliwa

koperek

mięta

sok z cytryny

sól

 

Proces przygotowania

  1. Marchewkę obieramy, ale zostawiamy ogonki, przekrawamy wzdłuż na połowę. Rzodkiewkę również przecinamy na połowę. 
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło. Rzodkiewkę karmelizujemy na dość dużym ogniu. Doprawiamy łyżeczką miodu i sokiem z cytryny.
  3. Smażymy marchewkę. Dodajemy miód, tymianek i sól.  
  4. Na maśle z oliwą smażymy szczypiorek, dolewamy chlust wody i glazurujemy przez 2 -3 min. 
  5. Sos tzatziki: ścieramy na tarce o grubych oczkach ogórki. Odciskamy z nadmiaru płynu. Dodajemy posiekane listki pietruszki, mięty, koperku. Łączymy z jogurtem greckim. Doprawiamy czosnek, solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny.
  6. Na półmisek wykładamy tzatziki. Na górę warzywa. Dekorujemy zieleniną.

 

 

Sushi z nowalijek

 

500 g ryżu krótkoziarnistego

pęczek szczypiorku

2 ogórki szklarniowe

1 papryka czerwona

1 opak. liści nori

pasta wasabi

250 ml octu ryżowego

100 ml sosu sojowego

1 awokado

120 g serka śmietankowego

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

 

 Proces przygotowania

  1. Ryż starannie myjemy. Następnie zalewamy wodą w proporcji: 1,3 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, następnie zmniejszamy ogień. Odstawiamy garnek z ryżem na 10 minut pod przykryciem.
  2. Zaprawa do ryżu: 250 ml octu ryżowego, 2 łyżki cukru oraz 1 łyżeczka soli. Podgrzewamy ocet, do gorącego cukier i sól, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Gotowy ryż zalewamy przygotowaną zaprawą, powoli mieszamy.
  4. Wydrążamy miąższ z ogórków, kroimy w paski. Tak samo kroimy paprykę i awokado.
  5. Matę do sushi owijamy folią spożywczą. Układamy liść nori i pokrywamy go ryżem, zostawiając z każdej strony 2 cm margines, delikatnie ugniatamy palcami, tak aby ryż był równo rozmieszczony.
  6. Przy samej początkowej krawędzi ryżu dajemy wasabi, rozsmarowując po całej długości. Za pomocą rękawa kuchennego wyciskamy serek śmietankowy. Na nim układamy paski ogórka, paprykę bądź awokado.
  7. Starannie zwijamy w rulony, które następnie kroimy ostrym nożem. Podajemy z sosem sojowym.

 

 

Orientalna sałatka ogórkowa

 

4 ogórki 

sól 

 

Dressing

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki płatków chili

3 ząbki czosnku 

2 łyżeczki octu 

sól


 Proces przygotowania:

  1. Ogórki kroimy w grube 3 cm plastry. 
  2. Solimy i czekamy aż puszczą sok. Następnie przekładamy na papierowy ręczniczek, aby wchłonął wilgoć. 
  3. Robimy dressing łącząc wszystkie składniki. 
  4. Ogórki opłukujemy z nadmiaru soli. Następnie marynujemy w dressingu i odstawiamy na chwilkę. 
  5. Serwujemy!

 

 

Tofu z rzodkiewką i szczypiorkiem

 

1 kostka tofu

połowa pęczka szczypiorku

5 rzodkiewek

sól

świeży pieprz mielony

świeży czosnek

3 łyżki soku z cytryny

2-3 łyżki mleka sojowego

 

Sposób przygotowania:

  1. Kostkę tofu rozgnieść w misce za pomocą widelca lub praski do ziemniaków.
  2. Rzodkiewkę umyć w zimnej wodzie, potem wysuszyć i pokroić drobno nożem lub zetrzeć na tarce.
  3. Szczypiorek pokroić nożem również drobno. Połączyć składniki, starannie wymieszać.
  4. Podajemy z pieczywem.