Nieraz w pracy nie mamy czasu, ani głowy, żeby zjeść porządny ciepły posiłek. W natłoku zajęć zapominamy o obiedzie. A gdyby tak zawczasu przygotować posiłek na wynos? Co by to mogło być – podpowiedzą kucharze Unii Kulinarnej Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch. W kolejnym odcinku naszego smakowitego programu – lunchboxy wypełnione pysznymi potrawami. Będzie też coś na deser…
Pulpety w sosie ziołowym z puree ziemniaczanym
Pulpety:
500 g mięsa wołowego
500 g wieprzowej kiełbasy
100 g bułki tartej
1 jajko
½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
½ łyżeczki kuminu
ząbek czosnku
sól, pieprz
ok. 20 g parmezanu
Puree ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
100 g masła
200 ml śmietanki lub mleka
tymianek, rozmaryn, szałwia (opcjonalnie)
sól, pieprz
Sos ziołowy chimichurri:
1 szalotka
150 g pietruszki
1 ząbek czosnku
1 chili
200 ml oliwy
2 łyżki octu winnego
sól
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od wstawienia ziemniaków, aby się gotowały.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Łączymy wszystkie składniki pulpetów (z kiełbasy usuwamy otoczkę). Wyrabiamy 2 min.
- Formujemy pulpety i układamy na papierze do pieczenia.
- Pieczemy przez ok. 25 min.
- Robimy chimichurri. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Zalewamy całość oliwą. Doprawiamy solą i octem winnym. Odstawiamy do lodówki.
- Ugotowane ziemniaki przecieramy przez praskę. Dodajemy masło.
- Śmietankę podgrzewamy z ziołami aromatycznymi. Stopniowo wlewamy do puree. Dodajemy masło. Solimy do smaku.
- Robimy chimichurri. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Zalewamy całość oliwą. Doprawiamy solą i octem winnym. Odstawiamy do lodówki.
- Puree możemy przechowywać przez 5 dni w lodówce, a chimichurri - nawet do miesiąca. Pieczone pulpety można zamrozić.
Eskalopki wieprzowe w sosie własnym z dzikim ryżem i romanesco
Składniki:
400 g polędwicy wieprzowej lub np. schabu, karkówki
100 g mąki pszennej
3 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
400 ml wywaru lub wody
sól, pieprz
400 g ryżu
4 łyżki masła
1 kalafior romanesco
Sposób przygotowania:
- Polędwice myjemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy w plastry. Lekko tłuczemy, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
- Przyprawioną polędwicę obtaczamy w mące i wykładamy na patelnię z zeszkloną cebulą.olejem. Smażymy z obu stron ok 4-5 minut aż będą zarumienione.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię.
- Dodajemy posiekany czosnek, dolewamy wywar lub wodę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, po czym zostawiamy pod przykryciem na 15 min.
- Nastawiamy drugą małą patelnię i rozpuszczamy na małym ogniu masło, dodajemy mąkę pszenną (na 1 łyżkę masła – 1 łyżka mąki) i mieszamy do momentu aż powstanie zasmażka. Zasmażkę dodajemy do polędwicy dokładnie mieszając.
- Dziki ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kalafior romanesco gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut.
Domowa granola
2 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki migdałów
0,5 szklanki orzechów włoskich
0,5 szklanki ziaren słonecznika, siemienia lnianego, dyni, maku
50 g masła
1 białko jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
100 g żurawiny
100 g moreli
szczypta soli
Do podania:
jogurt naturalny
owoce
Sposób przygotowania:
- W rondelku, do rozpuszczenia się, podgrzewamy masło z miodem.
- Siekamy bakalie.
- W dużej misie łączymy płatki owsiane, orzechy, ziarna. Dodajemy mieszankę masła z miodem, orzechy, sól i białko. Wszystkie składniki łączymy.
- Mieszankę równomiernie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 45-55 min. Co 15 minut mieszamy. Na kwadrans przed końcem pieczenia dodajemy morele i żurawinę.
- Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniczku.
- Podajemy granolę z jogurtem i sezonowymi owocami.
Ciasteczka z płatków owsianych
Składniki:
120 g płatków owsianych
3 łyżki cukru
60 g masła
1/2 szk mąki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki rodzynek lub suszonych żurawin
Sposób przygotowania:
- W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, płatki owsiane i rodzynki. Zalewamy wodą.
- Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę.
- Formujemy ciasteczka.
- Na blaszce wykładamy ciasteczka: około pół łyżki na jedną sztukę. Pieczemy w temp. 180 stopni 20 minut. Podajemy z cukrem pudrem i świeżymi owocami.