Unia Kulinarna: lunchbox #154

Nieraz w pracy nie mamy czasu, ani głowy, żeby zjeść porządny ciepły posiłek. W natłoku zajęć zapominamy o obiedzie. A gdyby tak zawczasu przygotować posiłek na wynos? Co by to mogło być – podpowiedzą kucharze Unii Kulinarnej Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch. W kolejnym odcinku naszego smakowitego programu – lunchboxy wypełnione pysznymi potrawami. Będzie też coś na deser…

Pulpety w sosie ziołowym z puree ziemniaczanym


Pulpety: 

500 g mięsa wołowego

500 g wieprzowej kiełbasy

100 g bułki tartej

1 jajko 

½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego 

½ łyżeczki kuminu

ząbek czosnku

sól, pieprz

ok. 20 g parmezanu

 


Puree ziemniaczane: 

1 kg ziemniaków

100 g masła

200 ml śmietanki lub mleka

tymianek, rozmaryn, szałwia (opcjonalnie)

sól, pieprz



Sos ziołowy chimichurri: 

1 szalotka

150 g pietruszki

1 ząbek czosnku

1 chili

200 ml oliwy

2 łyżki octu winnego

sól

 


Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od wstawienia ziemniaków, aby się gotowały. 
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  3. Łączymy wszystkie składniki pulpetów (z kiełbasy usuwamy otoczkę). Wyrabiamy 2 min.
  4. Formujemy pulpety i układamy na papierze do pieczenia. 
  5. Pieczemy przez ok. 25 min.
  6. Robimy chimichurri. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Zalewamy całość oliwą. Doprawiamy solą i octem winnym. Odstawiamy do lodówki.
  7. Ugotowane ziemniaki przecieramy przez praskę. Dodajemy masło. 
  8. Śmietankę podgrzewamy z ziołami aromatycznymi. Stopniowo wlewamy do puree. Dodajemy masło. Solimy do smaku.
  9. Robimy chimichurri. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Zalewamy całość oliwą. Doprawiamy solą i octem winnym. Odstawiamy do lodówki.
  10. Puree możemy przechowywać przez 5 dni w lodówce, a chimichurri - nawet do miesiąca. Pieczone pulpety można zamrozić.  

 


Eskalopki wieprzowe w sosie własnym z dzikim ryżem i romanesco


Składniki:

400 g polędwicy wieprzowej lub np. schabu, karkówki

100 g mąki pszennej

3 łyżki oleju roślinnego

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

400 ml wywaru lub wody

sól, pieprz

400 g ryżu

4 łyżki masła

1 kalafior romanesco

 


Sposób przygotowania:

  1. Polędwice myjemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy w plastry. Lekko tłuczemy, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
  2. Przyprawioną polędwicę obtaczamy w mące i wykładamy na patelnię z zeszkloną cebulą.olejem. Smażymy z obu stron ok 4-5 minut aż będą zarumienione.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię.
  4. Dodajemy posiekany czosnek, dolewamy wywar lub wodę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, po czym zostawiamy pod przykryciem na 15 min.
  5. Nastawiamy drugą małą patelnię i rozpuszczamy na małym ogniu masło, dodajemy mąkę pszenną (na 1 łyżkę masła – 1 łyżka mąki) i mieszamy do momentu aż powstanie zasmażka. Zasmażkę dodajemy do polędwicy dokładnie mieszając.
  6. Dziki ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Kalafior romanesco gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut.


 

Domowa granola

2 szklanki płatków owsianych

0,5 szklanki migdałów

0,5 szklanki orzechów włoskich

0,5 szklanki ziaren słonecznika, siemienia lnianego, dyni, maku

50 g masła

1 białko jajka

2 łyżki cukru

2 łyżki miodu

100 g żurawiny

100 g moreli

szczypta soli 

 


Do podania: 

jogurt naturalny

owoce



Sposób przygotowania:

  1. W rondelku, do rozpuszczenia się, podgrzewamy masło z miodem.
  2. Siekamy bakalie.
  3. W dużej misie łączymy płatki owsiane, orzechy, ziarna. Dodajemy mieszankę masła z miodem, orzechy, sól i białko. Wszystkie składniki łączymy.
  4. Mieszankę równomiernie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 45-55 min. Co 15 minut mieszamy. Na kwadrans przed końcem pieczenia dodajemy morele i żurawinę.
  5. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniczku.
  6. Podajemy granolę z jogurtem i sezonowymi owocami.

 


Ciasteczka z płatków owsianych


Składniki:

120 g płatków owsianych

3 łyżki cukru

60 g masła

1/2 szk mąki

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki rodzynek lub suszonych żurawin



Sposób przygotowania:

  1. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, płatki owsiane i rodzynki. Zalewamy wodą.
  2. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę.
  3. Formujemy ciasteczka.
  4. Na blaszce wykładamy ciasteczka: około pół łyżki na jedną sztukę. Pieczemy w temp. 180 stopni 20 minut. Podajemy z cukrem pudrem i świeżymi owocami.