Unia Kulinarna: rabarbar #156

Podobno kiedy rośnie szybko, czasem cichutko trzeszczy.... Bohaterem kolejnego odcinka Unii Kulinarnej będzie rabarbar - cukierniczy król sezonu wiosenno-letniego. Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch mają inspirujące propozycje wykorzystania tego warzywa. Co powiecie na przegrzebki z salsą z mango i rabarbaru, marynowany rabarbar, rabarbarowe lody i lemoniadę? Brzmi przepysznie, prawda?

Przegrzebki z salsą z mango i rabarbaru

 

Składniki:

 1 szt. mango

1 czerwona cebula

5 truskawek

1,5 łodygi rabarbaru

połowa papryczki chili

4 łyżki oliwy z oliwek

przegrzebki (16 szt.)

cytryna

sól 

pieprz 

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar, mango, cebulę, truskawki oraz papryczkę chili kroimy w bardzo drobną kostkę, po czym mieszamy.
  2. Dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Przegrzebki solimy i smażymy na dużym ogniu. Skrapiamy sokiem z cytryny i wykładamy na salsę.

 

 

 

Lody z rabarbarem

 

Składniki:

 8 łodyg rabarbaru

300 g śmietanki kremówki

200 g mleka skondensowanego słodzonego 

2 jajka

2 żółtka

240 g cukru

1 cytryna

¼ łyżeczki soli 

1 ugotowany burak (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

  1. Łodygi rabarbaru oczyszczamy ze skórki, jeżeli jest taka potrzeba. Przekładamy do rondelka, dodajemy trochę wody i gotujemy do miękkości. Gotową masę mielimy na gładki mus. Dla koloru dodajemy burak, miksujemy.
  2. Ubijamy kremówkę z mlekiem skondensowanym na sztywną masę. 
  3. Do misy wbijamy całe jajka, żółtka, cukier i podgrzewamy w kąpieli wodnej, ciągle ubijając, do momentu aż cukier rozpuści się. Potrwa to ok. 5 min.
  4. Masę jajeczną doprawiamy sokiem z cytryny, wanilią i szczyptą soli. Ubijamy mikserem do momentu aż mocno zwiększy swoją objętość i wystudzi się.
  5. Łączymy masę jajeczną z mieszanką śmietanki i mleka skondensowanego. Tak powstaje baza na lody.
  6. Do bazy na lody dodajemy mus z rabarbaru i łagodnie mieszamy.
  7. Przekładamy do szczelnych pojemniczków, zamykamy i chłodzimy w zamrażalniku przez ok. 5-6 godzin. 
  8. Lody przed podaniem najlepiej wyjąć 10-15 min. wcześniej, aby nabrały poprawnej konsystencji. 

 

 

 

Marynowany rabarbar

 

Składniki:

 2 łodygi rabarbaru 

½ szklanki wody

½ szklanki octu jabłkowego

½ szklanki brązowego cukru 

3 goździki

liście laurowe

ziarna jałowca

 

Sposób przygotowania:

 Łodygi rabarbaru kroimy w kostkę. Przekładamy do słoiczka.

W rondelku doprowadzamy do wrzenia ocet, cukier i wodę. Dodajemy przyprawy. 

Gotową marynatą zalewamy rabarbar. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 dni, aż będzie gotowy.

 

 

Lemoniada z rozmarynem i imbirem

 

Składniki:

500 g rabarbaru

kilka cienkich plastrów imbiru

6 gałązek rozmarynu

3-4 łyżki cukru brązowego

800 ml wody

kostki lodu 

limonka do dekoracji

rozmaryn do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

 1.Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy w 3-centymetrowe kostki. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.

2.Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy pokrojony rabarbar, kilka gałązek rozmarynu, plasterki imbiru i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.

3.Gdy rabarbar zacznie się rozpadać, zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez drobne sito. Gotowy napój wstawiamy do lodówki, a miąższ można wykorzystać np. do nadzienia do naleśników.

4.Chłodną lemoniadę podajemy z kostkami lodu i dekorujemy limonką oraz rozmarynem.

Przegrzebki z salsą z mango i rabarbaru

 

Składniki:

1 szt. mango

1 czerwona cebula

5 truskawek

1,5 łodygi rabarbaru

połowa papryczki chili

4 łyżki oliwy z oliwek

przegrzebki (16 szt.)

cytryna

sól 

pieprz 

 

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar, mango, cebulę, truskawki oraz papryczkę chili kroimy w bardzo drobną kostkę, po czym mieszamy.
  2. Dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Przegrzebki solimy i smażymy na dużym ogniu. Skrapiamy sokiem z cytryny i wykładamy na salsę.

 

 

 

Lody z rabarbarem

 

Składniki:

8 łodyg rabarbaru

300 g śmietanki kremówki

200 g mleka skondensowanego słodzonego 

2 jajka

2 żółtka

240 g cukru

1 cytryna

¼ łyżeczki soli 

1 ugotowany burak (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

  1. Łodygi rabarbaru oczyszczamy ze skórki, jeżeli jest taka potrzeba. Przekładamy do rondelka, dodajemy trochę wody i gotujemy do miękkości. Gotową masę mielimy na gładki mus. Dla koloru dodajemy burak, miksujemy.
  2. Ubijamy kremówkę z mlekiem skondensowanym na sztywną masę. 
  3. Do misy wbijamy całe jajka, żółtka, cukier i podgrzewamy w kąpieli wodnej, ciągle ubijając, do momentu aż cukier rozpuści się. Potrwa to ok. 5 min.
  4. Masę jajeczną doprawiamy sokiem z cytryny, wanilią i szczyptą soli. Ubijamy mikserem do momentu aż mocno zwiększy swoją objętość i wystudzi się.
  5. Łączymy masę jajeczną z mieszanką śmietanki i mleka skondensowanego. Tak powstaje baza na lody.
  6. Do bazy na lody dodajemy mus z rabarbaru i łagodnie mieszamy.
  7. Przekładamy do szczelnych pojemniczków, zamykamy i chłodzimy w zamrażalniku przez ok. 5-6 godzin. 
  8. Lody przed podaniem najlepiej wyjąć 10-15 min. wcześniej, aby nabrały poprawnej konsystencji. 

 

 


Marynowany rabarbar

 

Składniki:

2 łodygi rabarbaru 

½ szklanki wody

½ szklanki octu jabłkowego

½ szklanki brązowego cukru 

3 goździki

liście laurowe

ziarna jałowca

 

Sposób przygotowania:

  1. Łodygi rabarbaru kroimy w kostkę. Przekładamy do słoiczka.
  2. W rondelku doprowadzamy do wrzenia ocet, cukier i wodę. Dodajemy przyprawy. 
  3. Gotową marynatą zalewamy rabarbar. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 dni, aż będzie gotowy.

 

 


Lemoniada z rozmarynem i imbirem

 

Składniki:

500 g rabarbaru

kilka cienkich plastrów imbiru

6 gałązek rozmarynu

3-4 łyżki cukru brązowego

800 ml wody

kostki lodu 

limonka do dekoracji

rozmaryn do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy w 3-centymetrowe kostki. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  2. Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy pokrojony rabarbar, kilka gałązek rozmarynu, plasterki imbiru i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
  3. Gdy rabarbar zacznie się rozpadać, zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez drobne sito. Gotowy napój wstawiamy do lodówki, a miąższ można wykorzystać np. do nadzienia do naleśników.
  4. Chłodną lemoniadę podajemy z kostkami lodu i dekorujemy limonką oraz rozmarynem.