Podobno kiedy rośnie szybko, czasem cichutko trzeszczy.... Bohaterem kolejnego odcinka Unii Kulinarnej będzie rabarbar - cukierniczy król sezonu wiosenno-letniego. Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch mają inspirujące propozycje wykorzystania tego warzywa. Co powiecie na przegrzebki z salsą z mango i rabarbaru, marynowany rabarbar, rabarbarowe lody i lemoniadę? Brzmi przepysznie, prawda?
Przegrzebki z salsą z mango i rabarbaru
Składniki:
1 szt. mango
1 czerwona cebula
5 truskawek
1,5 łodygi rabarbaru
połowa papryczki chili
4 łyżki oliwy z oliwek
przegrzebki (16 szt.)
cytryna
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
- Rabarbar, mango, cebulę, truskawki oraz papryczkę chili kroimy w bardzo drobną kostkę, po czym mieszamy.
- Dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.
- Przegrzebki solimy i smażymy na dużym ogniu. Skrapiamy sokiem z cytryny i wykładamy na salsę.
Lody z rabarbarem
Składniki:
8 łodyg rabarbaru
300 g śmietanki kremówki
200 g mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
2 żółtka
240 g cukru
1 cytryna
¼ łyżeczki soli
1 ugotowany burak (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Łodygi rabarbaru oczyszczamy ze skórki, jeżeli jest taka potrzeba. Przekładamy do rondelka, dodajemy trochę wody i gotujemy do miękkości. Gotową masę mielimy na gładki mus. Dla koloru dodajemy burak, miksujemy.
- Ubijamy kremówkę z mlekiem skondensowanym na sztywną masę.
- Do misy wbijamy całe jajka, żółtka, cukier i podgrzewamy w kąpieli wodnej, ciągle ubijając, do momentu aż cukier rozpuści się. Potrwa to ok. 5 min.
- Masę jajeczną doprawiamy sokiem z cytryny, wanilią i szczyptą soli. Ubijamy mikserem do momentu aż mocno zwiększy swoją objętość i wystudzi się.
- Łączymy masę jajeczną z mieszanką śmietanki i mleka skondensowanego. Tak powstaje baza na lody.
- Do bazy na lody dodajemy mus z rabarbaru i łagodnie mieszamy.
- Przekładamy do szczelnych pojemniczków, zamykamy i chłodzimy w zamrażalniku przez ok. 5-6 godzin.
- Lody przed podaniem najlepiej wyjąć 10-15 min. wcześniej, aby nabrały poprawnej konsystencji.
Marynowany rabarbar
Składniki:
2 łodygi rabarbaru
½ szklanki wody
½ szklanki octu jabłkowego
½ szklanki brązowego cukru
3 goździki
liście laurowe
ziarna jałowca
Sposób przygotowania:
Łodygi rabarbaru kroimy w kostkę. Przekładamy do słoiczka.
W rondelku doprowadzamy do wrzenia ocet, cukier i wodę. Dodajemy przyprawy.
Gotową marynatą zalewamy rabarbar. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 dni, aż będzie gotowy.
Lemoniada z rozmarynem i imbirem
Składniki:
500 g rabarbaru
kilka cienkich plastrów imbiru
6 gałązek rozmarynu
3-4 łyżki cukru brązowego
800 ml wody
kostki lodu
limonka do dekoracji
rozmaryn do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy w 3-centymetrowe kostki. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.
2.Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy pokrojony rabarbar, kilka gałązek rozmarynu, plasterki imbiru i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
3.Gdy rabarbar zacznie się rozpadać, zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez drobne sito. Gotowy napój wstawiamy do lodówki, a miąższ można wykorzystać np. do nadzienia do naleśników.
4.Chłodną lemoniadę podajemy z kostkami lodu i dekorujemy limonką oraz rozmarynem.
Przegrzebki z salsą z mango i rabarbaru
Składniki:
1 szt. mango
1 czerwona cebula
5 truskawek
1,5 łodygi rabarbaru
połowa papryczki chili
4 łyżki oliwy z oliwek
przegrzebki (16 szt.)
cytryna
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
- Rabarbar, mango, cebulę, truskawki oraz papryczkę chili kroimy w bardzo drobną kostkę, po czym mieszamy.
- Dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.
- Przegrzebki solimy i smażymy na dużym ogniu. Skrapiamy sokiem z cytryny i wykładamy na salsę.
Lody z rabarbarem
Składniki:
8 łodyg rabarbaru
300 g śmietanki kremówki
200 g mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
2 żółtka
240 g cukru
1 cytryna
¼ łyżeczki soli
1 ugotowany burak (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Łodygi rabarbaru oczyszczamy ze skórki, jeżeli jest taka potrzeba. Przekładamy do rondelka, dodajemy trochę wody i gotujemy do miękkości. Gotową masę mielimy na gładki mus. Dla koloru dodajemy burak, miksujemy.
- Ubijamy kremówkę z mlekiem skondensowanym na sztywną masę.
- Do misy wbijamy całe jajka, żółtka, cukier i podgrzewamy w kąpieli wodnej, ciągle ubijając, do momentu aż cukier rozpuści się. Potrwa to ok. 5 min.
- Masę jajeczną doprawiamy sokiem z cytryny, wanilią i szczyptą soli. Ubijamy mikserem do momentu aż mocno zwiększy swoją objętość i wystudzi się.
- Łączymy masę jajeczną z mieszanką śmietanki i mleka skondensowanego. Tak powstaje baza na lody.
- Do bazy na lody dodajemy mus z rabarbaru i łagodnie mieszamy.
- Przekładamy do szczelnych pojemniczków, zamykamy i chłodzimy w zamrażalniku przez ok. 5-6 godzin.
- Lody przed podaniem najlepiej wyjąć 10-15 min. wcześniej, aby nabrały poprawnej konsystencji.
Marynowany rabarbar
Składniki:
2 łodygi rabarbaru
½ szklanki wody
½ szklanki octu jabłkowego
½ szklanki brązowego cukru
3 goździki
liście laurowe
ziarna jałowca
Sposób przygotowania:
- Łodygi rabarbaru kroimy w kostkę. Przekładamy do słoiczka.
- W rondelku doprowadzamy do wrzenia ocet, cukier i wodę. Dodajemy przyprawy.
- Gotową marynatą zalewamy rabarbar. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 dni, aż będzie gotowy.
Lemoniada z rozmarynem i imbirem
Składniki:
500 g rabarbaru
kilka cienkich plastrów imbiru
6 gałązek rozmarynu
3-4 łyżki cukru brązowego
800 ml wody
kostki lodu
limonka do dekoracji
rozmaryn do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy w 3-centymetrowe kostki. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.
- Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy pokrojony rabarbar, kilka gałązek rozmarynu, plasterki imbiru i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
- Gdy rabarbar zacznie się rozpadać, zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez drobne sito. Gotowy napój wstawiamy do lodówki, a miąższ można wykorzystać np. do nadzienia do naleśników.
- Chłodną lemoniadę podajemy z kostkami lodu i dekorujemy limonką oraz rozmarynem.