Na świecie rocznie marnuje się około 1,3 mld ton żywności. Banki Żywności odgrywają kluczową rolę w walce z tym problemem. W 40 miastach na Litwie organizacja ta prowadzi sklepy z bezpłatnymi artykułami spożywczymi.
W ostatnim czasie wzrosła liczba osób odwiedzających te punkty. Tygodniowo zagląda tam ponad 1000 mieszkańców. Sklep jest miejscem, gdzie nadwyżki żywności, zamiast trafić do kosza są przekazywane osobom potrzebującym, zmniejszając tym samym ilość marnowanej żywności. Trafiają tu głównie dzięki darowiznom z większych sklepów i od rolników. Do jadłodzielni można przyjść raz w tygodniu i wziąć od 5 do 7 kilogramów żywności. Można wybierać produkty z różnych działów – pieczywo, warzywa, owoce, mięso, nabiał. Bank Żywności alarmuje, że od listopada napotyka trudności z zapewnieniem odpowiedniej ilości nabiału i mięsa. Badanie przeprowadzone przez Narodową Organizację Walki z Ubóstwem wykazało, że co 7 osobie na Litwie brakuje żywności. Co trzecia posiadająca dochody poniżej 500 EUR ma problemy z wyżywieniem swojej rodziny.