W kalendarzu jest 14 lutego, a kuchnia Unii Kulinarnej jest pełna miłości. Kucharze Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch zdradzą przepisy na dania, które idealnie wpiszą się w ten romantyczny klimat. Będzie sałatka, paluszki serowe i pyszne desery.
Sałatka cezar
Składniki:
- 2 duże piersi (ok. 400 g) piersi kurczaka bez skóry
- 1 duża główka sałaty rzymskiej
- 3 kromki chleba
- 4 łyżki sera parmezan
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10 szt. pomidorów koktajlowych
- 0,5 słoiczka anchois
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a następnie nacieramy oliwą. Mięso grillujemy z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Gdy będzie gotowe, studzimy i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy mięso do dużej miski.
- Chleb kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i podpiekamy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Sałatę myjemy i rwiemy i na mniejsze kawałki.
- Anchois odcedzamy z nadmiaru zalewy i kroimy w dużą kostkę.
- Przygotowujemy sos. W miseczce łączymy majonez, odrobinę oleju z anchois, drobno posiekany ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
- Sałatę obtaczamy sosem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Wykładamy anchois, kawałeczki kurczaka, pokrojone pomidorki, posypujemy obficie startym parmezanem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Sernik kokosowo-czekoladowy
Spód:
- 150 g herbatników (najlepiej czekoladowych)
- 2 łyżki kakao
- 60 g masła
- ½ łyżeczki soli
Masa sernikowa:
- 300 g serka kremowego
- 150 g mleka skondensowanego
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
Polewa:
- 120 g czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 36%
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy spód. Kruszymy herbatniki na drobny piasek za pomocą blendera lub wałka.
- Dodajemy kakao, roztopione masło i sól, mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Wykładamy masą formę na tartę. Równomiernie rozprowadzamy po dnie i bokach, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
- Przygotowujemy masę sernikową. W małej miseczce zalewamy żelatynę 6 łyżeczkami zimnej wody. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
- W misce ubijamy serek kremowy z mlekiem skondensowanym, śmietanką, ekstraktem waniliowym i solą, aż masa będzie gładka.
- Delikatnie podgrzewamy napęczniałą żelatynę, aż się rozpuści. Dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, mieszamy i dodajemy do pozostałej masy. Łączymy energicznie.
- Dodajemy wiórki kokosowe.
- Wylewamy masę na przygotowany spód i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aż masa stężeje.
- Przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę kremówkę, aż zacznie delikatnie wrzeć (nie gotujemy).
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż powstanie gładka, lśniąca masa.
- Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wylewamy na stężałą masę sernikową, równomiernie rozprowadzając.
- Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut, aby polewa stężała.
Smażone paluszki serowe
Składniki:
- 250 g mozzarelli lub sera żółtego
- 1 szklanka panko
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kroimy mozzarellę w podłużne paluszki o szerokości około 1 cm.
- Do jednej miseczki wsypujemy mąkę. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka z odrobiną soli. W trzeciej miseczce umieszczamy panko.
- Obtaczamy każdy paluszek mozzarelli w mące, następnie zanurzamy w jajku, a na końcu obtaczamy dokładnie w panko, lekko dociskając, aby panierka dobrze się trzymała.
- Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni lub rondlu (około 180°C).
- Smażymy paluszki partiami przez 1–2 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
- Wyjmujemy paluszki i odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kawior z owoców
Składniki:
- 150 ml soku pomarańczowego 100%
- 250 ml oleju rzepakowego
- 3 g agaru lub żelatyny
Sposób przygotowania:
- Olej schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
- Sok pomarańczowy zagotować. W soku rozpuścić 2 g agaru. Zagotować.
- Olej wyciągnąć z lodówki.
- Przygotować miskę z lodowatą wodą. Nabierać do strzykawki lub pojemnika na sos sok z agarem. Powoli wkrapiać do zimnego oleju.
- Kawior wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć do zimnej wody.
- Kawior odsączyć z wody na ręczniku papierowym przed podaniem.