Unia Kulinarna: Dania na Walentynki #179

W kalendarzu jest 14 lutego, a kuchnia Unii Kulinarnej jest pełna miłości. Kucharze Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch zdradzą przepisy na dania, które idealnie wpiszą się w ten romantyczny klimat. Będzie sałatka, paluszki serowe i pyszne desery.

Sałatka cezar

Składniki:

  • 2 duże piersi (ok. 400 g) piersi kurczaka bez skóry
  • 1 duża główka sałaty rzymskiej
  • 3 kromki chleba
  • 4 łyżki sera parmezan
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 szt. pomidorów koktajlowych
  • 0,5 słoiczka anchois
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a następnie nacieramy oliwą. Mięso grillujemy z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Gdy będzie gotowe, studzimy i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy mięso do dużej miski.
  2. Chleb kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i podpiekamy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  3. Sałatę myjemy i rwiemy i na mniejsze kawałki.
  4. Anchois odcedzamy z nadmiaru zalewy i kroimy w dużą kostkę.
  5. Przygotowujemy sos. W miseczce łączymy majonez, odrobinę oleju z anchois, drobno posiekany ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Sałatę obtaczamy sosem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Wykładamy anchois, kawałeczki kurczaka, pokrojone pomidorki, posypujemy obficie startym parmezanem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 


Sernik kokosowo-czekoladowy

Spód: 

  • 150 g herbatników (najlepiej czekoladowych)
  • 2 łyżki kakao 
  • 60 g masła 
  • ½ łyżeczki soli 


Masa sernikowa:

  • 300 g serka kremowego 
  • 150 g mleka skondensowanego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli 


Polewa: 

  1. 120 g czekolady
  2. 80 ml śmietanki kremówki 36%


Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy spód. Kruszymy herbatniki na drobny piasek za pomocą blendera lub wałka.
  2. Dodajemy kakao, roztopione masło i sól, mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  3. Wykładamy masą formę na tartę. Równomiernie rozprowadzamy po dnie i bokach, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
  4. Przygotowujemy masę sernikową. W małej miseczce zalewamy żelatynę 6 łyżeczkami zimnej wody. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
  5. W misce ubijamy serek kremowy z mlekiem skondensowanym, śmietanką, ekstraktem waniliowym i solą, aż masa będzie gładka.
  6. Delikatnie podgrzewamy napęczniałą żelatynę, aż się rozpuści. Dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, mieszamy i dodajemy do pozostałej masy. Łączymy energicznie.
  7. Dodajemy wiórki kokosowe.
  8. Wylewamy masę na przygotowany spód i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aż masa stężeje.
  9. Przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę kremówkę, aż zacznie delikatnie wrzeć (nie gotujemy).
  10. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż powstanie gładka, lśniąca masa.
  11. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wylewamy na stężałą masę sernikową, równomiernie rozprowadzając.
  12. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut, aby polewa stężała.

 


Smażone paluszki serowe

Składniki:

  • 250 g mozzarelli lub sera żółtego
  • 1 szklanka panko
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia


Sposób przygotowania:

  1. Kroimy mozzarellę w podłużne paluszki o szerokości około 1 cm.
  2. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka z odrobiną soli. W trzeciej miseczce umieszczamy panko.
  3. Obtaczamy każdy paluszek mozzarelli w mące, następnie zanurzamy w jajku, a na końcu obtaczamy dokładnie w panko, lekko dociskając, aby panierka dobrze się trzymała.
  4. Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni lub rondlu (około 180°C).
  5. Smażymy paluszki partiami przez 1–2 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
  6. Wyjmujemy paluszki i odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 


Kawior z owoców

Składniki: 

  • 150 ml soku pomarańczowego 100%
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 3 g agaru lub żelatyny


Sposób przygotowania:

  1. Olej schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  2. Sok pomarańczowy zagotować. W soku rozpuścić 2 g agaru. Zagotować. 
  3. Olej wyciągnąć z lodówki. 
  4. Przygotować miskę z lodowatą wodą. Nabierać do strzykawki lub pojemnika na sos sok z agarem. Powoli wkrapiać do zimnego oleju.
  5. Kawior wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć do zimnej wody.
  6. Kawior odsączyć z wody na ręczniku papierowym przed podaniem.