Korowody przebierańców, maski,, palenie marzanny, a przede wszystkim dużo jedzenia. Głośno, syto i tłusto – takie muszą być zapusty. W kolejnym odcinku Unii Kulinarnej Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch zdradzą sprawdzone przepisy na zapustowe smakołyki. Będą to chrupiące, rozpływające się w ustach faworki, serowe pączusie i nieznane na Wileńszczyźnie pampuchy.
Faworki
Składniki:
- 450 g mąki
- 6 żółtek
- 6-8 łyżek gęstej śmietany 30%
- 2 łyżki spirytusu lub octu
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 l tłuszczu do smażenia (oleju, smalcu itp.)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Mąkę, żółtka. śmietanę, spirytus, cukier puder, sól umieszczamy w dużej misie i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeżeli wychodzi zbyt lepkie, to dodajemy trochę mąki, a jeżeli nie wchłania całej mąki - więcej śmietany.
- Tak zagniecione ciasto uderzamy wałkiem i składamy na pół, ponownie bijemy wałkiem i na pół. Tak przez 10-15 min. Dodatkowo możemy odstawić pod przykryciem na 10 min.
- Ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm, po czym wycinamy prostokąty o wymiarach 10x8 cm - jeżeli chcemy większe faworki, lub 6x3 cm - jeżeli mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie i jeden koniec przewlekamy przez dziurkę, aby wyszła tradycyjna forma chruścika.
- Smażymy faworki na głębokim tłuszczu przez 30-40 sekund z każdej strony.
- Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Pampuchy
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (+ 20 g do podsypywania)
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka, lekko roztrzepane
- 2 żółtka
- 50 g masła, roztopionego
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych
Składniki na sos śmietanowo-waniliowy
- owoce w syropie np. jagody
- 300 ml gęstej kwaśnej śmietany (18%)
- 2 łyżki cukru pudru (lub miodu, syropu z agawy)
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną przesiewamy, łączymy z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw robimy rozczyn).
- Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba).
- Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta (około 65 g na każdą kluskę), następnie odkładamy je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną.
- Pyzy przykrywamy i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości (około 20 – 25 minut w zależności od temperatury otoczenia; kluski powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Uwaga! Ze względu na to, że parzenie klusek w garnku trwa do 10 minut i jednocześnie można parzyć około 3 sztuk, część z nich można odłożyć do lodówki na czas wyrastania, żeby nie przerosły.
- Do szerokiego garnka wlewamy wodę do 1/4 jego wysokości. Na górę zakładamy większą gazę i obwiązujemy sznurkiem lub gumką. Kiedy woda zagotuje się, zmniejszamy moc palnika na tyle, by lekko parowała. Wyrośnięte kluski układamy na luźno założonej gazie w sporych odstępach od siebie (bardzo rosną!) i przykrywamy szczelnie pokrywką. Parować należy około 10 minut – ten czas będzie zależał od wielkości klusek. Kluski są bardzo delikatne: podnoszenie pokrywki podczas parowania, zbyt szybkie lub zbyt późne zakończenie parowania może skutkować lekkim opadnięciem lub pomarszczeniem się klusek.
- Pampuchy można podawać jeszcze ciepłe polane sosem śmietankowo -waniliowym i z owocami w syropie.
- Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.
Pączusie serowe
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- olej do smażenia
- cukier puder do podsypania
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do misy i dokładnie łączymy za pomocą łyżki. Musimy otrzymać lepkie ciasto, które przy dotyku palcem, lepi się i ciągnie.
- Wypełniamy garnuszek olejem na poziomie 4 cm od dna. Olej nagrzewamy do 170 stopni.
- Za pomocą dwóch łyżek formujemy pączki (łyżki moczymy w gorącym oleju. Nabieramy 1/2 łyżki ciasta i kręcimy je między dwoma łyżkami, aż sformujemy ładną kulkę) i od razu wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy przez ok. 2-3 min na złocisto-brązowy kolor.
- Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem.
Kompot wiśniowy
Składniki:
- 250 g mrożonych wiśni
- 4-6 łyżek cukru
- 1\2 cytryny
- szczypta mielonego chili
- lód w kostkach
Sposób przygotowania:
- Wiśnie gotujemy z dodatkiem cukru, odrobiny soku z cytryny i szczypty mielonego chili.
- Dokładne studzimy. Przecedzony wlewamy do szklanek z dodatkiem lodu, na koniec dekorujemy plasterkiem cytryny.