Unia Kulinarna: Zapusty #180

Korowody przebierańców, maski,, palenie marzanny, a przede wszystkim dużo jedzenia. Głośno, syto i tłusto – takie muszą być zapusty. W kolejnym odcinku Unii Kulinarnej Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch zdradzą sprawdzone przepisy na zapustowe smakołyki. Będą to chrupiące, rozpływające się w ustach faworki, serowe pączusie i nieznane na Wileńszczyźnie pampuchy.

Faworki

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 6 żółtek
  • 6-8 łyżek gęstej śmietany 30%
  • 2 łyżki spirytusu lub octu
  • 3 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 l tłuszczu do smażenia (oleju, smalcu itp.)
  • cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, żółtka. śmietanę, spirytus, cukier puder, sól umieszczamy w dużej misie i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeżeli wychodzi zbyt lepkie, to dodajemy trochę mąki, a jeżeli nie wchłania całej mąki - więcej śmietany.
  2. Tak zagniecione ciasto uderzamy wałkiem i składamy na pół, ponownie bijemy wałkiem i na pół. Tak przez 10-15 min. Dodatkowo możemy odstawić pod przykryciem na 10 min. 
  3. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm, po czym wycinamy prostokąty o wymiarach 10x8 cm - jeżeli chcemy większe faworki, lub 6x3 cm - jeżeli mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie i jeden koniec przewlekamy przez dziurkę, aby wyszła tradycyjna forma chruścika.
  4. Smażymy faworki na głębokim tłuszczu przez 30-40 sekund z każdej strony. 
  5. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku i obficie posypujemy cukrem pudrem.



Pampuchy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (+ 20 g do podsypywania)
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka, lekko roztrzepane
  • 2 żółtka
  • 50 g masła, roztopionego
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych


Składniki na sos śmietanowo-waniliowy 

  • owoce w syropie np. jagody
  • 300 ml gęstej kwaśnej śmietany (18%)
  • 2 łyżki cukru pudru (lub miodu, syropu z agawy)
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego


Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę pszenną przesiewamy, łączymy z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw robimy rozczyn).
  2. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). 
  3. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1,5 godziny).
  4. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta (około 65 g na każdą kluskę), następnie odkładamy je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. 
  5. Pyzy przykrywamy i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości (około 20 – 25 minut w zależności od temperatury otoczenia; kluski powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Uwaga! Ze względu na to, że parzenie klusek w garnku trwa do 10 minut i jednocześnie można parzyć około 3 sztuk, część z nich można odłożyć do lodówki na czas wyrastania, żeby nie przerosły.
  6. Do szerokiego garnka wlewamy wodę do 1/4 jego wysokości. Na górę zakładamy większą gazę i obwiązujemy sznurkiem lub gumką. Kiedy woda zagotuje się, zmniejszamy moc palnika na tyle, by lekko parowała. Wyrośnięte kluski układamy na luźno założonej gazie w sporych odstępach od siebie (bardzo rosną!) i przykrywamy szczelnie pokrywką. Parować należy około 10 minut – ten czas będzie zależał od wielkości klusek. Kluski są bardzo delikatne: podnoszenie pokrywki podczas parowania, zbyt szybkie lub zbyt późne zakończenie parowania może skutkować lekkim opadnięciem lub pomarszczeniem się klusek.
  7. Pampuchy można podawać jeszcze ciepłe polane sosem śmietankowo -waniliowym i z owocami w syropie. 
  8. Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.



Pączusie serowe

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do podsypania


Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do misy i dokładnie łączymy za pomocą łyżki. Musimy otrzymać lepkie ciasto, które przy dotyku palcem, lepi się i ciągnie.
  2. Wypełniamy garnuszek olejem na poziomie 4 cm od dna. Olej nagrzewamy do 170 stopni.
  3. Za pomocą dwóch łyżek formujemy pączki (łyżki moczymy w gorącym oleju. Nabieramy 1/2 łyżki ciasta i kręcimy je między dwoma łyżkami, aż sformujemy ładną kulkę) i od razu wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy przez ok. 2-3 min na złocisto-brązowy kolor.
  4. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
  5. Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem. 



Kompot wiśniowy

Składniki:

  • 250 g mrożonych wiśni
  • 4-6 łyżek cukru
  • 1\2 cytryny
  • szczypta mielonego chili
  •  lód w kostkach


Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie gotujemy z dodatkiem cukru, odrobiny soku z cytryny i szczypty mielonego chili.
  2. Dokładne studzimy. Przecedzony wlewamy do szklanek z dodatkiem lodu, na koniec dekorujemy plasterkiem cytryny.