Unia Kulinarna: Brunch #181

W kolejnym odcinku Unii Kulinarnej kucharze Łukasz Palkowski Mariusz Paluch zapraszają na brunch, czyli posiłek łączący elementy śniadania z lekkimi potrawami obiadowymi. Co można podać na stół? Kanapkę z jajkiem w koszulce z pieczonymi warzywami i karmelizowaną cebulą albo gofr po turecku. Brzmi intrygująco i smacznie, prawda?

Kanapka z jajkiem w koszulce z kremem truflowym, pieczonymi warzywami i karmelizowaną cebulą

Na kanapki:

  • 2 jajka (do zrobienia koszulki)
  • 2 bułki, kromki chleba na zakwasie lub bagietka
  • 1 średnia cebula (pokrojona w cienkie plastry)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  •  garść rukoli lub szpinaku baby
  • 1/2 awokado (pokrojonego w plastry)


Pieczone warzywa:

  • 1 mała cukinia (pokrojona w plastry)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w paski)
  •  4-5 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli, pieprzu i suszonego tymianku


Krem truflowy:

  • 2 łyżki śmietanki 36% (ubitej na półsztywno)
  • 1 łyżka majonezu
  •  kilka kropli oleju truflowego
  • szczypta soli i pieprzu


Dodatki (opcjonalne):

  • plastry wędzonego łososia lub szynki parmeńskiej
  • liście do dekoracji


Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od warzyw. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry cukinii i paski papryki. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Pieczemy przez 12-15 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zarumienią.
  4. Jajka w koszulce. Doprowadzamy wodę w rondelku do wrzenia, dodając 1 łyżkę octu i szczyptę soli.
  5. Mieszamy wodę, tworząc wir. Delikatnie wlewamy jajko (uprzednio rozbijamy je do filiżanki).
  6. Gotujemy 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Powtarzamy to samo z drugim jajkiem.
  7. Karmelizowana cebula. Rozgrzewamy masło na patelni na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy przez 5 minut, aż zacznie mięknąć. Dodajemy cukier trzcinowy i smażymy, aż cebula stanie się złocista i skarmelizowana. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Krem truflowy. W miseczce mieszamy ubitą śmietanę, majonez i olej truflowy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  9. “Montaż” kanapki. Podpiekamy bułki lub kromki chleba w tosterze lub na suchej patelni, aż będą chrupiące.
  10. Dolną część bułki smarujemy kremem truflowym. Układamy rukolę, plastry awokado, pomidorki i pieczone warzywa. Nakładamy porcję karmelizowanej cebuli i jajko w koszulce. Przykrywamy górną częścią bułki.


 

Gofry po turecku

Gofry: 

  • 250 g mąki 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżecz proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g maślanki lub 350 g mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka


Dodatki: 

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • czerwona cebula 
  • 30 g orzechów laskowych
  • kolendra 
  • ocet 
  • sól


Pikantne masło:

  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka harrisy
  • ¼ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki płatków chili 
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

 

Sposób przygotowania:

Gofry: 

  1. Łączymy mąkę, cukier granulowany, proszek do pieczenia i sól w dużej misce.
  2. W osobnej misce mieszamy mleko, roztopione masło, roztopiony tłuszcz roślinny i jajka, aż się połączą.
  3. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż masa będzie jednolita.
  4. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy ją roztopionym masłem.
  5. Wylewamy odpowiednią ilość ciasta na gofrownicę i pieczemy, aż gofry będą złociste i chrupiące.

Jajko poszowane: 

  1. Zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżki octu, po czym zmniejszamy ogień, aby ledwie bulgotała. 
  2. Tworzymy wir w garnku, mieszając wodę łyżką, a następnie delikatnie wlewamy jajko rozbite wcześniej do miseczki. 
  3. Gotujemy je przez około 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku.

Pikantne masło: 

  1. Na patelni topimy masło. 
  2. Na roztopione masło dodajemy wszystkie przyprawy, miód i harissę i dokładnie mieszamy. Masło musi bulgotać, ale nie może się spalić. 
  3. Mieszając podgrzewamy przez ok. 1 minutę. 

Serwujemy: 

  1. Na gofra wykładamy trochę jogurtu, na to jajko w koszulce. 
  2. Układamy lekko podmarynowaną cebulkę, orzechy i polewamy aromatycznym masłem. 
  3. Dekorujemy kolendrą i miętą.