W kolejnym odcinku Unii Kulinarnej kucharze Łukasz Palkowski Mariusz Paluch zapraszają na brunch, czyli posiłek łączący elementy śniadania z lekkimi potrawami obiadowymi. Co można podać na stół? Kanapkę z jajkiem w koszulce z pieczonymi warzywami i karmelizowaną cebulą albo gofr po turecku. Brzmi intrygująco i smacznie, prawda?
Kanapka z jajkiem w koszulce z kremem truflowym, pieczonymi warzywami i karmelizowaną cebulą
Na kanapki:
- 2 jajka (do zrobienia koszulki)
- 2 bułki, kromki chleba na zakwasie lub bagietka
- 1 średnia cebula (pokrojona w cienkie plastry)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- garść rukoli lub szpinaku baby
- 1/2 awokado (pokrojonego w plastry)
Pieczone warzywa:
- 1 mała cukinia (pokrojona w plastry)
- 1 czerwona papryka (pokrojona w paski)
- 4-5 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli, pieprzu i suszonego tymianku
Krem truflowy:
- 2 łyżki śmietanki 36% (ubitej na półsztywno)
- 1 łyżka majonezu
- kilka kropli oleju truflowego
- szczypta soli i pieprzu
Dodatki (opcjonalne):
- plastry wędzonego łososia lub szynki parmeńskiej
- liście do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od warzyw. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry cukinii i paski papryki. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
- Pieczemy przez 12-15 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zarumienią.
- Jajka w koszulce. Doprowadzamy wodę w rondelku do wrzenia, dodając 1 łyżkę octu i szczyptę soli.
- Mieszamy wodę, tworząc wir. Delikatnie wlewamy jajko (uprzednio rozbijamy je do filiżanki).
- Gotujemy 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Powtarzamy to samo z drugim jajkiem.
- Karmelizowana cebula. Rozgrzewamy masło na patelni na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy przez 5 minut, aż zacznie mięknąć. Dodajemy cukier trzcinowy i smażymy, aż cebula stanie się złocista i skarmelizowana. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Krem truflowy. W miseczce mieszamy ubitą śmietanę, majonez i olej truflowy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
- “Montaż” kanapki. Podpiekamy bułki lub kromki chleba w tosterze lub na suchej patelni, aż będą chrupiące.
- Dolną część bułki smarujemy kremem truflowym. Układamy rukolę, plastry awokado, pomidorki i pieczone warzywa. Nakładamy porcję karmelizowanej cebuli i jajko w koszulce. Przykrywamy górną częścią bułki.
Gofry po turecku
Gofry:
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżecz proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 300 g maślanki lub 350 g mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
Dodatki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- czerwona cebula
- 30 g orzechów laskowych
- kolendra
- ocet
- sól
Pikantne masło:
- 50 g masła
- 1 łyżeczka harrisy
- ¼ łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki płatków chili
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Gofry:
- Łączymy mąkę, cukier granulowany, proszek do pieczenia i sól w dużej misce.
- W osobnej misce mieszamy mleko, roztopione masło, roztopiony tłuszcz roślinny i jajka, aż się połączą.
- Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż masa będzie jednolita.
- Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy ją roztopionym masłem.
- Wylewamy odpowiednią ilość ciasta na gofrownicę i pieczemy, aż gofry będą złociste i chrupiące.
Jajko poszowane:
- Zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżki octu, po czym zmniejszamy ogień, aby ledwie bulgotała.
- Tworzymy wir w garnku, mieszając wodę łyżką, a następnie delikatnie wlewamy jajko rozbite wcześniej do miseczki.
- Gotujemy je przez około 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku.
Pikantne masło:
- Na patelni topimy masło.
- Na roztopione masło dodajemy wszystkie przyprawy, miód i harissę i dokładnie mieszamy. Masło musi bulgotać, ale nie może się spalić.
- Mieszając podgrzewamy przez ok. 1 minutę.
Serwujemy:
- Na gofra wykładamy trochę jogurtu, na to jajko w koszulce.
- Układamy lekko podmarynowaną cebulkę, orzechy i polewamy aromatycznym masłem.
- Dekorujemy kolendrą i miętą.