Na rynku piekarniczym mamy teraz taką różnorodność różnego typu mąk, że nawet osoby, które nie tolerują glutenu nie muszą rezygnować ze słodkich wypieków. W kolejnym odcinku Unii Kulinarnej Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch pokażą, jak wykorzystać mąkę migdałową, ryżową i kokosową. Już można zaparzać kawę - za chwilę będą gotowe pyszne desery!
Bezglutenowe ciasto jabłkowe
Składniki:
- 3 jabłka
- sok z cytryny
- 140 g masła
- 150 g cukru trzcinowego +2 łyżki do posypania ciasta
- 2 jajka
- 80 g kwaśnej śmietany
- 150 g mąki migdałowej
- 80 g mąki ryżowej
- 50 g mączki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki cynamonu
- 30 g orzechów laskowych do posypania
Sposób przygotowania:
- Obieramy jabłka. Dwa kroimy w cienkie plasterki, jedno w kostkę. Wszystkie skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
- W rondlu na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Gotujemy, aż nabierze złotego koloru i orzechowego zapachu (3–5 minut). Odstawiamy do przestygnięcia.
- W misce mieszamy suche składniki: mąkę migdałową, ryżową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce łączymy brązowy cukier, ostudzone palone masło, jajka i śmietanę. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, a na końcu pokrojone w kostkę jabłko.
- Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy plasterki jabłek i posypujemy posiekanymi orzechami. Polewamy resztką palonego masła, a całość posypujemy mieszanką cukru z cynamonem.
- Pieczemy w 170°C przez 50 minut, aż ciasto będzie złociste. Studzimy i wyjmujemy z formy.
Tarta kokosowa z kremem cytrusowym
Tarta kokosowa:
- 50 g mąki kokosowej
- 30 g mąki migdałowej (lub pszennej)
- 50 g zimnego masła
- 30 g cukru trzcinowego
- 20 g wiórków kokosowych
Krem cytrusowy:
- 200 ml śmietanki 36%
- 3 żółtka
- 30 g cukru
- 50 ml soku z pomarańczy lub limonki
- skórka starta z 1 pomarańczy
Żel z marakui:
- 100 ml soku z marakui (lub świeżego puree)
- 1 łyżeczka agaru
- 1 łyżka cukru pudru
Do udekorowania:
- wiórki kokosowe prażone
- liście mięty
- ziarenka granatu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
- W misce łączymy mąkę kokosową i migdałową, cukier i wiórki kokosowe. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka.
- Wykładamy kruszonkę w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
- Krem cytrusowy. W rondelku ubijamy żółtka z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Stopniowo dodajemy sok i skórkę z cytrusów, a następnie podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Po zdjęciu z ognia schładzamy krem i delikatnie łączymy z lekko ubitą śmietanką.
- Żel z marakui. W rondelku podgrzewamy sok z marakui z cukrem, dodajemy agar i gotujemy przez 1 minutę. Przelewamy do płaskiego naczynia, odstawiamy do stężenia, a następnie ubijamy blenderem na gładką masę.
- Wykładamy krem cytrusowy na schłodzone ciasto, dekorujemy żelkami z maarakui i ziarenkami granatu.