Ule na dachu Green Hall

Bez nich warzywa i owoce byłyby mniejsze i brzydsze. Wytwarzają nie tylko miód, ale też pyłek pszczeli, propolis czy mleczko pszczele. Pszczoły, bo o nich mowa, odgrywają bardzo ważną rolę w całym ekosystemie. Nic zatem dziwnego, że hodowcy coraz chętniej sprowadzają je także do miast.

Dwa ule stanęły dziś na dachu jednego z wileńskich centrów biznesowych. Miejskie pszczoły pochodzą ze specjalnie wyhodowanej linii, dzięki czemu nie są agresywne i nie atakują ludzi.

Pszczelarz Paulius Chockevičius. ,,Pracujemy z pszczołami rasy Buckfest, które są spokojne i przyjazne. Obecnie w jednym uli jest ich 80 tys. Ludziom się wydaje, że pszczoły muszą mieć las, naturalne środowisko, przyrodę, ale w mieście są dla nich naprawdę odpowiednie rośliny”.

Pszczelarze zapewniają, że pszczoły świetnie czują się w mieście, a ich miód nie jest zanieczyszczony, ponieważ rośliny nie są tu opryskiwane chemikaliami. Dzięki umieszczeniu uli na dachach, nie są też narażone na częsty kontakt z człowiekiem. Przy drastycznie spadającej populacji pszczół każdy sposób na ich zachowanie jest na wagę złota.

Dyrektor firmy Moody’s Lithuania, Mariano Andrade Gonzalez: ,,Projekt dobrze wpisuje się w zrównoważony rozwój naszego środowiska, jest bezpieczny dla ludzi i jest czymś, w co angażują się pracownicy. W przyszłości będziemy robili szkolenia, na których będziemy uczyć wszystkich chętnych, jak zbierać miód”.

A miód to wspaniały prezent nawet dla prezydentów - szczególnie jeśli pochodzi z Litwy. Miejskie pszczelarstwo staje się coraz popularniejsze we wszystkich większych miastach Europy i świata. Ule na budynkach biur i hoteli stały się także znakiem prestiżu i społecznej odpowiedzialności biznesu.

Prezes spółki „SBA Urban”: ,,Obecnie mamy ponad 20 uli oraz na naszych fabrykach i centrum biznesowych. Znalazło się nawet jedno ministerstwo, które jest zainteresowane tą inicjatywą i chce mieć ule na swoim budynku”.

Z jednego ula można otrzymać około 40 kg miodu. Pszczoły są ważnymi zapylaczami roślin kwiatowych, w tym owoców i warzyw. Organizacja Narodów Zjednoczonych oszacowała, że pracę wykonywaną przez pszczoły i inne zapylacze można szacować na 153 mld euro rocznie.
Więcej na ten temat