Mieszkańcy Litwy wieczorem zasiądą do kolacji wigilijnej. Wigilia w tym kraju od wielu lat jest dniem wolnym od pracy. Około ¾ mieszkańców kraju to katolicy, dlatego jest to jeden z najważniejszych dni w roku.
„W rodzinach litewskich Wigilia również jest uroczystą kolacją, przy której zbiera się najbliższa rodzina. Kończy się zazwyczaj pasterką w kościele parafialnym” – opowiada dyrektorka Instytutu Polskiego Małgorzata Stefanowicz-Pecela.
Do kolacji wigilijnej zasiądą wieczorem też Polacy mieszkający na Litwie. Na stołach będzie tradycyjnie 12 dań, przede wszystkim rybnych, ale nie tylko.
„Pamiętam z dzieciństwa, że obowiązkowo musiał być też kisiel oraz makówki, czyli pierożki z makiem” – mówi Waldemar Dowejko. Te pierożki to tak naprawdę smażone racuchy i mogą mieć też nadzienie przygotowane z grzybów czy kapusty.
Na Wigilii podawana jest też czasem zupa rybna, barszcz oraz kompot z suszu. Nie może zabraknąć również śliżyków, które Litwini nazywają też kuciukai.
„Są to takie malutkie ciasteczka z makiem. Często podawane na słodko” – dodaje Małgorzata Stefanowicz-Pecela.
Do śliżyków przygotowywana jest tzw. podsyta. „ Każdy ma swój przepis na podsytę, ale jest to po prostu taka mieszanka maku i wody” – zwraca uwagę Dowejko.
W niektórych rodzinach do przygotowania podsyty wykorzystywany jest miód, a samo danie niektórzy nazywają mlekiem makowym.
Na Litwie również jest obyczaj łamania się opłatkiem i wspólnego śpiewania kolęd. Pasterka natomiast w wielu kościołach odprawiana jest wieczorem, a nie – tak jak w Polsce – o północy.
W tym roku na Litwie nie obowiązują restrykcje epidemiczne ograniczające liczbę osób podczas kolacji wigilijnej. W kościołach należy zachować dystans i mieć założoną maseczkę.
źródło: IAR, fot. Getty Images
Więcej na ten temat