Buraki kojarzą się przede wszystkim z czerwonym barszczem i oczywiście popularnym na Wileńszczyźnie śledziem pod pierzynką, ale w „Unii kulinarnej” stawiamy na nietypowe rozwiązania. Buraki można przecież podać z sosem z czerwonego wina i kozim serem lub w postaci tarty. Jak przygotować te smakowite dania, w kolejnym odcinku programu pokażą Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch.
Buraki w sosie z czerwonego wina z kozim serem i orzechami
Składniki:
4 średnie buraki;
1 szklanka czerwonego wina (najlepiej wytrawnego);
2 łyżki oliwy z oliwek lub 2 łyżki masła;
1 łyżka miodu;
sól i pieprz do smaku;
100 g sera koziego;
50 g orzechów (np. włoskich lub laskowych);
świeże zioła do dekoracji (np. tymianek lub mięta).
Sposób przygotowania:
1. Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 40-50 minut, aż będą miękkie. Można również upiec je w folii aluminiowej w piekarniku, należy piec je przez 1-1,5 godziny w temperaturze 200°C.
2. Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry lub kostkę.
3. W rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek lub masło. Dodajemy wino i miód (jeśli używamy). Gotujemy na średnim ogniu, aż wino zredukuje się o połowę i sos lekko zgęstnieje. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
4. Na talerzu układamy pokrojone buraki, polewamy je przygotowanym sosem z czerwonego wina.
5. Na wierzchu układamy pokruszony ser kozi i posiekane orzechy. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Tarta tatin z buraczkami i czerwoną cebulą
Składniki:
400 g buraków;
3 dosyć małe czerwone cebule;
2 łyżki cukru trzcinowego;
2 łyżki octu balsamicznego lub winnego;
oliwa;
sól, pieprz.
Ciasto francuskie:
330 g mąki pszennej;
125 g wody;
8 g soli;
20 g cukru;
100 + 180 g masła.
Sposób przygotowania:
1. Buraki kroimy w ósemki, a mniejsze cebule na połówki.
2. Układamy warzywa na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą, dodajemy trochę soli i octu balsamicznego. Mieszamy.
3. Przykrywamy blaszkę folią spożywczą i pieczemy w 180 stopniach ok. 30-35 min., aż warzywa będą bardziej miękkie.
4. Robimy ciasto francuskie: wyrabiamy ciasto z mąki, wody, soli, cukru i 100 g masła. Odkładamy na 1-2 godz. do lodówki, aby gluten się zaktywizował.
5. Z masła formujemy prostokąt, robimy to na papierze do pieczenia.
6. Wałkujemy ciasto na prostokąt i na środku układamy masło. Zawijamy dwa boki do środka i ściskamy je, aby masło było obtoczone ciastem. Przewracamy o 90 stopni i wałkujemy wzdłuż. Składamy tak, aby powstały 3 warstwy. Laminujemy ciasto jeszcze dwa razy, po każdym z nich chłodzimy je w lodówce przez 25-30 min.
7. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 min., a najlepiej na całą noc.
8. Na patelnię z żaroodporną rączką wsypujemy cukier. Na to układamy podpieczone buraki i cebulę. Zaczynamy nagrzewać patelnię do momentu, aż cukier zacznie się topić.
9. Ciasto wałkujemy i przykrywamy nim powierzchnię patelni.
10. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min.
11. Po upieczeniu chwilę studzimy i szybkim ruchem przewracamy ciasto na talerz.
Jajka marynowane w buraczkach
Składniki:
6 jajek;
250 g obranych i startych surowych buraków;
laska cynamonu;
1 gwiazdka anyżu;
liść laurowy;
4 goździki;
250 ml octu winnego lub jabłkowego;
1 łyżka miodu;
1 łyżeczka soli morskiej;
majonez;
szczypiorek;
chleb.
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Buraki obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
2. Przygotować marynatę: w garnku delikatnie podprażyć przyprawy, następnie ostrożnie wlać wodę. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.
3. Dodać miód, ocet, sól i odstawić z ognia. Dodać buraki, wymieszać, odstawić na ok. 10 minut.
4. Do słoika włożyć jajka i wlać marynatę. Po ostudzeniu zakręcić i wstawić do lodówki.
5. Następnego dnia jajka są już gotowe. Można je przechowywać w marynacie w lodówce do 2 tygodni.
Pieczona chrupiąca brukselka na jogurcie
Składniki:
250 g gęstego jogurtu naturalnego;
300 g brukselki;
50 g orzechów laskowych;
cytryna;
oliwa;
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Jogurt przekładamy na sito o drobnych oczkach wyłożone gazą i odciskamy z nadmiaru cieczy, aby jogurt był bardziej gęsty.
2. Brukselkę obtaczamy w oliwie i soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15 min., aż mocno się przypiecze.
4. Na talerz wykładamy odciśnięty jogurt. Na to dajemy brukselkę. Wszystko skrapiamy oliwą i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.