„Unia kulinarna”: Nietypowe dania z buraków [fotogaleria]

„Unia kulinarna”: nietypowe rozwiązania z buraków [fotogaleria], fot. TVP Wilno
„Unia kulinarna”: nietypowe rozwiązania z buraków [fotogaleria], fot. TVP Wilno
„Unia kulinarna”: nietypowe rozwiązania z buraków [fotogaleria], fot. TVP Wilno
„Unia kulinarna”: nietypowe rozwiązania z buraków [fotogaleria], fot. TVP Wilno
„Unia kulinarna”: nietypowe rozwiązania z buraków [fotogaleria], fot. TVP Wilno

Buraki kojarzą się przede wszystkim z czerwonym barszczem i oczywiście popularnym na Wileńszczyźnie śledziem pod pierzynką, ale w „Unii kulinarnej” stawiamy na nietypowe rozwiązania. Buraki można przecież podać z sosem z czerwonego wina i kozim serem lub w postaci tarty. Jak przygotować te smakowite dania, w kolejnym odcinku programu pokażą Łukasz Palkowski i Mariusz Paluch.

Buraki w sosie z czerwonego wina z kozim serem i orzechami


Składniki: 

4 średnie buraki;

1 szklanka czerwonego wina (najlepiej wytrawnego);

2 łyżki oliwy z oliwek lub 2 łyżki masła;

1 łyżka miodu; 

sól i pieprz do smaku;

100 g sera koziego;

 50 g orzechów (np. włoskich lub laskowych);

świeże zioła do dekoracji (np. tymianek lub mięta).


Sposób przygotowania: 


1. Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 40-50 minut, aż będą miękkie. Można również upiec je w folii aluminiowej w piekarniku, należy piec je przez 1-1,5 godziny w temperaturze 200°C.

2. Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry lub kostkę.

3. W rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek lub masło. Dodajemy wino i miód (jeśli używamy). Gotujemy na średnim ogniu, aż wino zredukuje się o połowę i sos lekko zgęstnieje. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.

4. Na talerzu układamy pokrojone buraki, polewamy je przygotowanym sosem z czerwonego wina.

5. Na wierzchu układamy pokruszony ser kozi i posiekane orzechy. Dekorujemy świeżymi ziołami.

 

Tarta tatin z buraczkami i czerwoną cebulą 


Składniki:

400 g buraków;

3 dosyć małe czerwone cebule;

2 łyżki cukru trzcinowego;

2 łyżki octu balsamicznego lub winnego; 

oliwa;

sól, pieprz.


Ciasto francuskie:


330 g mąki pszennej;

125 g wody;

8 g soli;

20 g cukru;

100 + 180 g masła.


Sposób przygotowania:


1. Buraki kroimy w ósemki, a mniejsze cebule na połówki. 

2. Układamy warzywa na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą, dodajemy trochę soli i octu balsamicznego. Mieszamy. 

3. Przykrywamy blaszkę folią spożywczą i pieczemy w 180 stopniach ok. 30-35 min., aż warzywa będą bardziej miękkie. 

4. Robimy ciasto francuskie: wyrabiamy ciasto z mąki, wody, soli, cukru i 100 g masła. Odkładamy na 1-2 godz. do lodówki, aby gluten się zaktywizował. 

5. Z masła formujemy prostokąt, robimy to na papierze do pieczenia. 

6. Wałkujemy ciasto na prostokąt i na środku układamy masło. Zawijamy dwa boki do środka i ściskamy je, aby masło było obtoczone ciastem. Przewracamy o 90 stopni i wałkujemy wzdłuż. Składamy tak, aby powstały 3 warstwy. Laminujemy ciasto jeszcze dwa razy, po każdym z nich chłodzimy je w lodówce przez 25-30 min. 

7. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 min., a najlepiej na całą noc. 

8. Na patelnię z żaroodporną rączką wsypujemy cukier. Na to układamy podpieczone buraki i cebulę. Zaczynamy nagrzewać patelnię do momentu, aż cukier zacznie się topić.

9. Ciasto wałkujemy i przykrywamy nim powierzchnię patelni. 

10. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min. 

11. Po upieczeniu chwilę studzimy i szybkim ruchem przewracamy ciasto na talerz.


Jajka marynowane w buraczkach 


Składniki:


6 jajek;

250 g obranych i startych surowych buraków;

laska cynamonu;

1 gwiazdka anyżu;

liść laurowy;

4 goździki;

250 ml octu winnego lub jabłkowego;

1 łyżka miodu;

1 łyżeczka soli morskiej;

majonez; 

szczypiorek;

chleb. 


Sposób przygotowania:


1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Buraki obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

2. Przygotować marynatę: w garnku delikatnie podprażyć przyprawy, następnie ostrożnie wlać wodę. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.

3. Dodać miód, ocet, sól i odstawić z ognia. Dodać buraki, wymieszać, odstawić na ok. 10 minut.

4. Do słoika włożyć jajka i wlać marynatę. Po ostudzeniu zakręcić i wstawić do lodówki.

5. Następnego dnia jajka są już gotowe. Można je przechowywać w marynacie w lodówce do 2 tygodni.

 

Pieczona chrupiąca brukselka na jogurcie


Składniki:

250 g gęstego jogurtu naturalnego;

300 g brukselki;

50 g orzechów laskowych;

cytryna;

oliwa;

sól, pieprz.


Sposób przygotowania:


1. Jogurt przekładamy na sito o drobnych oczkach wyłożone gazą i odciskamy z nadmiaru cieczy, aby jogurt był bardziej gęsty. 

2. Brukselkę obtaczamy w oliwie i soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. 

3. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15 min., aż mocno się przypiecze. 

4. Na talerz wykładamy odciśnięty jogurt. Na to dajemy brukselkę. Wszystko skrapiamy oliwą i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.

źródło: TVP Wilno, fot. TVP Wilno
Więcej na ten temat