Marnowanie żywności na Litwie

Zakrzywione ogórki czy zdeformowane ziemniaki często zamiast na talerzach, lądują w koszu. To marnowanie dobrej żywności — przekonują hodowcy. Aby ograniczyć wyrzucanie jedzenia, niektóre litewskie sklepy będą przyjmować owoce i warzywa o nietradycyjnych kształtach i sprzedawać je po niższej cenie.

Inny kolor lub kształt, ale o takim samym smaku. Na litewskich półkach sklepowych po raz pierwszy pojawią się warzywa o niestandardowym wyglądzie.

Selekcja świeżych produktów, które trafiają na sklepowe półki była do tej pory dość surowa. Zazwyczaj wybierano warzywa i owoce o tradycyjnych kształtach – te zdeformowane były przeważnie wyrzucane. Jeden z producentów warzyw zdecydował się sprzedawać je do sklepów za niższą cenę.

Eksperci zapewniają, że kształt nie wpływa na jakość żywności, a pilotażowy projekt ma pomóc w ograniczeniu jej marnowania. Corocznie każdy mieszkaniec Litwy wyrzuca średnio około 60 kilogramów żywności. Najczęściej jest to chleb. Według sondażu przeprowadzonego przez Spinder przyznaje się do tego, co drugi Litwin.

Konsumenci coraz częściej przekonują się do tego, że warto inwestować w zdrową żywność. Niektórzy jednak wciąż ponad jakość przedkładają cenę. A te w najbliższym czasie nie spadną. Sejm Litwy odrzucił dziś projekt obniżenia podatku VAT na podstawowe artykuły spożywcze.

Praktyka pokazuje, że obniżenie podatku VAT na towary i usługi nie sprawia, że spada ich cena. Dlatego obniżenie podatku nie zwiększy konsumpcji.

Średnio co roku w Europie marnuje się 89 milionów ton żywności. Inicjatywy takie jak handel warzywami o nietradycyjnych kształtach mogą przyczynić się do zmniejszenia tej ilości. Jeżeli inicjatywa się sprawdzi, mogą do niej dołączyć także inni producenci.
Więcej na ten temat